Of je nu een wellnesscenter, een advocatenkantoor, een schildersbedrijf of een broodjeszaak start, er zal geld buitengaan en binnenkomen. Met alleen maar ‘handje contantje’ kom je er niet. Je hebt een zichtrekening nodig.
‘Open een zichtrekening.’ Voor het oprichten van een onderneming is dat een eerste wijze stap, meestal zelfs een vereiste.
Tip: Bij KBC kan je een zakelijke rekening openen voor je onderneming
Voor het starten van een vennootschap is een zichtrekening verplicht, maar ook voor een eenmanszaak is het nuttig om privé- en zakelijke betalingen gescheiden te houden. Zo hoef je je achteraf bv. niet af te vragen: kocht ik dat printpapier nu voor mezelf of voor de zaak? En zelfs als jij zoiets kan onthouden, wil je ingebrachte kosten toch kunnen bewijzen aan de btw of de fiscus. Een aparte zichtrekening voor je business, doen dus!
Bij de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, voor de btw-administratie, op je facturen en briefpapier ... je bankrekeningnummer is als het ware de financiële identiteit van je onderneming. Ze moet overal op.
Wist je dat? Je riskeert een boete als er geen rekeningnummer op je factuur staat.
Start je een vennootschap, dan is een zichtrekening op naam van je vennootschap zelfs een verplichting. Daarop stort je het te volstorten kapitaal. Na de oprichting en neerlegging van de oprichtingsakte op de Griffie van de ondernemingsrechtbank, overhandigt je notaris je een attest, waarna je vennootschap over de gestorte gelden kan beschikken.
Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.
Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic