Wat kost een BV oprichten?

Wil je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid oprichten, dan komt de besloten vennootschap al snel ter sprake. Een BV (vroeger BVBA) is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en is de meest voorkomende vorm van vennootschapsstructuur voor buitenlandse bedrijven die de Belgische markt betreden. Het oprichten van een BV brengt een aantal kosten met zich mee, variërend van registratierechten tot advies kosten. Ontdek hoeveel een BV oprichten kost in 2024 en wat je mag verwachten.

Leestijd: Later lezen?

Kost ondernemingsnummer en btw-nummer

Om een BV te starten heb je een ondernemingsnummer en btw-nummer nodig, tenzij je er al één hebt. De inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) kost 105,50 euro excl. btw in 2024. Daarnaast moet je als btw-plichtige ook je btw-nummer activeren. Doe je dit zelf, dan is dit helemaal gratis. Krijg je graag wat hulp van Acerta, dan reken je hier 65 euro excl. btw voor.

Financiële inbreng

Voor de oprichting van een besloten vennootschap heb je geen verplicht startkapitaal nodig om te starten. Wel wordt verwacht dat de vennoten voldoende kapitaal hebben voor de uitvoering van hun activiteiten.

Kost boekhouder

Onder het motto - “bezint eer ge begint” -  is het van belang om voor de oprichting van een BV financieel advies in te winnen.  Een boekhouder of accountant heeft veel ervaring in zijn / haar vak om jou financieel te kunnen ondersteunen bij de oprichting van jouw zaak. Bovendien ben je verplicht om een financieel plan op te stellen. Ook hier kan een professional je hierbij helpen. Hoeveel de boekhouder kost, hangt af van de hoeveelheid aan advies en ondersteuning jij wenst. Vraag een offerte aan bij jouw verkozen boekhouder om inzicht te krijgen in het uiteindelijke kostenplaatje.

Notariskosten

Ook is voor de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid een bezoek aan de notaris verplicht. De notaris regelt niet alleen de authentieke oprichtingsakte, je legt aan de notaris overigens ook jouw financieel plan voor. Voor jouw bezoek aan de notaris betaal je rond de 1.000 euro notariskosten (exclusief btw). Deze kosten bevatten reeds de registratierechten en het recht op geschriften.

Kost publicatie van de akte

Vervolgens moet het uittreksel van de oprichtingsakte gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Voor die publicatie betaal je zo’n 223,90 euro aan de griffie.

Wat kost een BV oprichten: de totale kost berekend

We hebben alle geschatte oprichtingskosten van een BV voor je samengeteld. Hoeveel het kost om een BV op te richten in 2024 hebben we voor jou berekend in dit handige overzicht:

Kost Prijs excl. btw
Ondernemingsnummer en btw 170,50 euro
Kost boekhouder ongeveer 800 euro
Notariskosten rond de 1000 euro
Publicatiekosten 224,70 euro
Totaal  Rond de 2.194,70 euro

 

Klaar om een BV op te richten? Acerta helpt jou met starten, met je pensioen opbouwen, plannen, berekenen en aanvragen van het nodige.

Geschreven door Rachel Ho

Marketing Segment Manager

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic