Kan ik zelfstandige worden als ik ook een ziekte-uitkering krijg?

Ja dat kan. Als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt die voortvloeit uit een minstens halftijdse tewerkstelling, kan je aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Wel heb je daarvoor de toelating nodig van de adviserende arts.

Leestijd: Later lezen?

Met toelating van de arts

In het stelsel van de werknemers word je als arbeidsongeschikt erkend als je verdienvermogen verminderd is tot 1/3 of minder van wat een andere persoon van dezelfde stand en opleiding kan verdienen. Daarnaast moet je elke werkzaamheid stopzetten. 

Wel kan je, met toelating van de adviserende arts, een arbeidsactiviteit uitoefenen tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid. Opgelet: je beroepsinkomsten uit die toegelaten activiteit zijn niet onbeperkt cumuleerbaar met je ziekte- of invaliditeitsuitkering. Je uitkering zal dus eventueel verminderd worden. 

Je bent zelfstandige in bijberoep zolang je een uitkering ontvangt. Je ziekte- of invaliditeitsuitkering moet wel voortvloeien uit een minstens halftijdse tewerkstelling. In het andere geval word je ingeschreven als zelfstandige in hoofdberoep. 

Als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt die voortvloeit uit een minstens halftijdse tewerkstelling, kan je aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Wel heb je daarvoor de toelating nodig van de adviserende arts.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic