Aan welke voorwaarden moet ik als zelfstandige voldoen?

Heb je een goed idee en wil je ervoor gaan? Uitstekend! Dat betekent nog niet dat je morgen de deuren van je nieuwe zaak open zwiert. Je moet aan een aantal startersvoorwaarden voldoen en bewijzen dat je over voldoende vaardigheden bezit om je zaak te starten. We geven je een overzicht met links naar meer info. Afvinken maar!

Leestijd: Later lezen?

Je achtergrond, je kennis en je vergunningen: voorwaarden om met een zaak te beginnen

Persoonlijke voorwaarden: je leeftijd, nationaliteit en in het bezit zijn van je burgerrechten bepalen of je met een zaak mag starten.

Je kennis: je moet voor heel wat beroepen bewijzen dat je een zaak kan runnen en dat je de nodige kennis hebt voor jouw specifieke beroep.

Je vergunningen: je kan het, je kent het… maar voor heel wat beroepen zijn er nog een aantal vergunningen die je op zak moet hebben om echt te starten.

Er komt dus heel wat bij kijken en elke situatie is verschillend.

Starten met een zaak? Check eerst of je voldoet aan alle startvoorwaarden.

De voorwaarden in een lijstje

 • Je bent minstens 18. 

 • Je bezit je burgerrechten. Ben je door de rechter ontzet uit je burgerrechten, dan mag je geen eigen zaak opstarten. 

 • Je bent bekwaam. Ben je wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard of sta je onder een voorlopig bewindvoerder, dan kan je geen onderneming opstarten. 

 • Je bent EU-onderdaan of onderdaan van Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Heb je een andere nationaliteit, dan heb je een beroepskaart nodig of een vrijstelling van de verplichting om een beroepskaart te hebben. Die vrijstelling kan te maken hebben met de aard van je activiteiten, de aard van je verblijfsvergunning of met internationale verdragen. 
  Beroepskaart nodig? Lees hier meer en ontdek hoe Acerta je kan helpen

 • Je voert geen onverenigbaar beroep uit. Je kan niet alle beroepen combineren met een andere baan als zelfstandige. Dat is het geval voor gerechtsdeurwaarders, advocaten, notarissen, beoefenaars van een eredienst, politiemensen, gerechtelijke jobs en staatsambtenaren. Informeer bij je werkgever of je beroepsfederatie wat mogelijk is.

 • Je hebt kennis van bedrijfsbeheer. Als je een eigen bedrijf start in het Brussels of Waals Gewest, moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt van bedrijfsbeheer. Kan je dat zelf niet, dan mag je iemand anders vragen om voor die kennis in te staan. Vrije en intellectuele beroepers moeten geen kennis van bedrijfsbeheer aantonen. 
  Lees hoe je kennis van bedrijfsbeheer aantoont

 • Je hebt de nodige beroepskennis. Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Bij je start moet je de nodige beroepskennis aantonen. 
  Lees hoe je beroepskennis aantoont

 • Je hebt de nodige vergunningen. Voor sommige beroepen heb je een vergunning nodig. 
  Ontdek welke vergunningen je moet aanvragen voor jouw zaak

Bekijk onze start-up video

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

 • Bereid je start voor met alle info op één plaats
 • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
 • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic