Welke vergunningen heb ik nodig om te starten? En waar aanvragen?

Iets waar je zeker op tijd aan moet denken, nog vóór je een vliegende start neemt? Vergunningen! Zorg ervoor dat je helemaal in orde bent met de nodige erkenningen, toelatingen, registraties en meldingen. Hoe weet je of je alle vereiste vergunningen op zak hebt? Je hulplijn heet Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Verplichte kost!

Oké, first things first. Er zijn vier soorten vergunningen waarover je moet beschikken nog vóór je je gaat inschrijven als zelfstandige:

  • een vergunning beenhouwer-spekslager (enkel in Brussel en Wallonië), 

  • een beroepskaart voor niet-Belgen, 

  • een machtiging ambulante handel (leurkaart), 

  • een vergunning voor kermisattracties.

Meer dan één vergunning

In België zijn er heel wat verschillende instanties bij wie je vergunningen en toelatingen moet aanvragen. De overheidssite www.business.belgium.be helpt je de bomen door het vergunningenbos te zien. Hieronder vind je de vergunningen die je in bepaalde gevallen zeker nodig hebt om je zelfstandige activiteit te kunnen uitoefenen.

Eerste Hulp bij Vergunningen? Een overzicht van alle procedures en vereisten om een zaak te starten vind je op www.business.belgium.be.

Toelating Federaal Voedselagentschap (FAVV)

Werk je met voeding, dan moet je een aanvraag indienen bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Concreet: voeding vervoeren, verwerken, verpakken, bereiden, … Zodra er een link is met de voedselketen, heb je deze vergunning nodig.

Erkenning als aannemer

Droom je ervan om overheidsopdrachten uit te voeren als aannemer? Dan heb je deze erkenning nodig. Er zijn verschillende types vergunningen, afhankelijk van het soort en de prijsklasse van de opdrachten. Informeer je grondig bij een ondernemersloket.

Vergunning dienstencheque-onderneming

Wil je een poets- of strijkbedrijf opstarten dat werkt met dienstencheques, dan heb je ook hiervoor een erkenning nodig. Je ondernemersloket helpt je verder.

Vergunning muziek in je bedrijf (SABAM)

Een streepje muziek in je zaak of op de werkvloer? Dan ben je best in orde met de auteursrechten via SABAM. Je kan dat zelf regelen met SABAM, ofwel via je ondernemersloket.

Ik zoek nog een andere vergunning

Nog niet helemaal zeker welke vergunningen voor jouw activiteit van toepassing zijn? Een ondernemersloket zoals Acerta kan je een antwoord op maat bezorgen.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic