Welke vergunningen heb ik nodig voor mijn horecazaak?

Je hebt heel wat vergunningen nodig om een horecazaak te starten. Bovendien zijn een aantal criteria en vergunningen specifiek per gemeente waar je je zaak vestigt. De beste aanpak? Informeer je eerst en stap dan naar een ondernemingsloket zoals dat van Acerta. Wij helpen je verder!

Leestijd: Later lezen?

Hoe ga je te werk?

 

 • Surf naar www.business.belgium.be en maak een selectie voor het type horecazaak dat je wil starten en de gemeente waar je van start gaat.

 • Informeer bij je gemeente welke specifieke voorwaarden en vergunningen van kracht zijn.

 • Neem contact op met een ondernemingsloket zoals Acerta. Voor heel wat vergunningen kunnen wij de aanvraag verzorgen.

De belangrijkste vergunningen op een rij

De lijst hieronder is niet volledig, maar deze zaken zijn een must.

Vergunningen in verband met eetwaren

 

 • De vergunning voor het schenken van alcoholische dranken (sterke en gegiste dranken) die ter plaatse worden geconsumeerd, moet je aanvragen bij de gemeente. Vergeet ook niet dat je als zaakvoerder aan de moraliteitsvoorwaarden moet voldoen: geen veroordelingen hebben voor zedenfeiten, heling, ... Ook worden er bepaalde hygiënevoorwaarden opgelegd. Ook voor deze voorwaarden richt je je best tot de gemeente.

Bij de belangrijkste vergunningen voor een horecazaak moet je denken aan de vergunning alcoholische dranken en de voedingsmiddelenvergunning.

 

 • Werk je met voeding, dan moet je een aanvraag indienen bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Deze voedingsmiddelenvergunning kan je ook online via Acerta aanvragen

Vergunningen in verband met beveiliging

 

 • Vergunning radiofrequenties (beepers, walkietalkies, …): voor sommige toestellen die werken op radiogolven moet je een vergunning hebben. In de horeca gaat het bijvoorbeeld om een intern semafoonsysteem om kelners te verwittigen als er een bestelling klaarstaat in de keuken. Ook voor walkietalkies, beepers en aanverwanten is een vergunning meestal verplicht. Lees altijd de handleiding van het toestel. Daarin staat vermeld of je het een België mag gebruiken en of je een speciale aanvraag moet indienen. Klik hier voor meer info. 

 • Portier, veiligheidsagent: ben je van plan om een portier te plaatsen aan de ingang van je café of discotheek? Vraag dan zeker naar zijn of haar identificatiekaart, uitgereikt door de FOD Binnenlandse Zaken. Die kaart draagt het nummer EXE05B. Let ook op de vervaldatum. Check? Dan ben je helemaal in regel met de wet. In het andere geval hangen je zware boetes boven het hoofd. Klik hier voor meer informatie.

 • Camerabewaking: wil je je horecazaak beveiligen door middel van camera’s? Vooraleer je ze installeert, moet je aangifte doen. Dat kan online, wat 25 euro kost. Er zijn ook een aantal voorwaarden: de gefilmde personen moeten weten dat er een camerasysteem aanwezig is in je zaak, de beelden mogen maximaal 1 maand bewaard worden, enzovoort. Klik hier om aangifte te doen.

 

Vergunningen voor je gebouw

Bij verbouwingen zal je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben. Informeer je bij je gemeente. Ook voor het aanbrengen van reclame en opschriften moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. En heel vaak heb je nog een overlastafspraak op te stellen: een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de politie in verband met eventuele overlast. In elk geval zal je bij je gemeente moeten aankloppen voor een exploitatievergunning, een brandveiligheidscontrole en een machtiging voor terrassen.

Vergunningen voor de uitbating van je zaak

Hou er rekening mee dat deze lijst niet volledig is. Als je bijvoorbeeld veiligheidscamera’s installeert, of je installeert gokspelen, dan zijn daar ook vergunningen voor nodig. Je bespreekt je project best grondig met je Acerta startersconsulent. De belangrijkste vergunningen zijn: 

 • Geregistreerd kassasysteem: haal je minstens 10% van je inkomsten uit maaltijden? Dan heb je een geregistreerd kassasysteem nodig (de zogeheten witte kassa). Dit geldt echter niet voor het verzorgen van afhaalmaaltijden. Meer info over het geregistreerd kassasysteem?

 • Muziek afspelen: zodra je in je onderneming muziek afspeelt (op de werkvloer, in de publieke ruimte, op je website of wachtlijn), dan ben je bepaalde rechten verschuldigd aan de auteurs. Dit kunnen wij voor jou in orde brengen

 

 • Milieuvergunning: via je gemeente.

 • Hotelvergunning: aan te vragen per gewest als je ook overnachtingen wil aanbieden.

 • Speel- en kansautomaten: het plaatsen van bingotoestellen, flipperkasten of andere speelautomaten vereist speciale vergunningen.

 • In verband met veiligheid zijn er ook een aantal vergunningen die je in het oog moet houden. Voor een portier en als je met beepers en walkietalkies werkt moet je  radiofrequenties aanvragen, en ook camerabewaking kan niet zonder voorafgaande toestemming.

Ook een must: basiskennis bedrijfsbeheer en beroepskennis (Brussel en Wallonië)

Even vermelden dat je zowel basiskennis bedrijfsbeheer als beroepskennis moet aantonen wanneer je een zaak start in het Brussels of Waals gewest.

Omdat restaurateur en traiteur gereglementeerde beroepen zijn, moet je ook over enige beroepskennis beschikken. Dat kan je aantonen:

 • met een diploma

 • met praktijkervaring (van de laatste 10 jaar): 5 jaar praktijkervaring in hoofdberoep / 10 jaar praktijkervaring in bijberoep of deeltijds

Tip! Hou er rekening mee dat je geen vergunning nodig hebt om een aantal gerechten te bereiden. Je vindt de lijst in dit document:

 

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

 • Bereid je start voor met alle info op één plaats
 • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
 • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic