Contact
Bel een kantoor
Kies een kantoor
Aérodrome de Temploux Antwerpen-Centrum Brabant Wallon Brussel Louizalaan Brussel/Bruxelles Hainaut Kempen Liège Limburg Luxembourg Namur Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Aérodrome de Temploux
rue du Capitaine Aviateur Jacquet 44 à 5020 Namur
/
Antwerpen-Centrum
Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen-Wilrijk
03 740 78 40
Brabant Wallon
Rue Fond Cattelain 2, 1435 Louvain-la-Neuve, Mont-Saint-Guibert
02 474 01 06
Brussel Louizalaan
Louizalaan 123A, 1050 Brussel
02 474 01 06
Brussel/Bruxelles
Buro & Design Center (BDC), Heizel Esplanade PB 65, 1020 Brussel-Heizel
Of kom met het openbaar vervoer. Meer info vind je op mivb.be

02 474 01 06
Hainaut
Espace Sud, Esplanade Magritte 5, 6010 Charleroi
02 474 01 06
Kempen
Parklaan 46 bus 110, 2300 Turnhout
03 740 78 40
Liège
Tour de l’Escale, rue du fort 3, 4460 Grâce-Hollogne
02 474 01 06
Limburg
Kunstlaan 16, 3500 Hasselt
011 24 94 57
Luxembourg
Avenue Herbofin 1 B, 6800 Libramont
02 474 01 06
Namur
Chaussée de Liège 140-142, 5100 Namur
02 474 01 06
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1131, 9051 Sint-Denijs-Westrem
09 264 12 40
Vlaams-Brabant
Diestsepoort 1, 3000 Leuven
016 24 53 24
West-Vlaanderen
Ter Reigerie 11, 8800 Roeselare
09 264 12 40

Ontslag geven aan een medewerker

Vroeg of laat krijg je als werkgever te maken met een ontslag – of het nu jouw beslissing is of die van je medewerker. Ongeacht de reden, een ontslag is altijd een harde noot om te kraken. Voor je medewerker, voor wie het verstrekkende gevolgen heeft. En voor jou als werkgever is ontslag geven een ingrijpende beslissing. Het is altijd belangrijk om de samenwerking zo goed mogelijk te beëindigen. Dit betekent dat je dit zowel op menselijk als op juridisch vlak bedachtzaam moet aanpakken.

Wist je dat een op twee ex-medewerkers open staan om later terug te keren naar je bedrijf? Eenmaal terug in hun ‘thuishaven’ re-integreren deze medewerkers relatief snel, en bevestigen ze aan potentiële achterblijvers dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Dit heet Boomerang recruitment. Als je neutrale hr-expert kan Acerta zich hier over ontfermen.

Acerta biedt maximale ondersteuning om het ontslag in de best mogelijke omstandigheden te laten verlopen. Zo voldoe je aan je plichten als werkgever en zorg je er mee voor dat je medewerker elders snel aan de slag te kan.

In Trefzeker, de online databank van Acerta voor al jouw vragen rond sociale wetgeving en personeelsfiscaliteit, vind je de nodige documenten rond ontslag, bereken je een opzegtermijn of een verbrekingsvergoeding en lees je waarmee je rekening dient te houden bij een ontslagprocedure.

Je plichten als werkgever

Om juridisch in orde te zijn, houd je rekening met de wettelijke regelingen:

  1. Vormvoorschriften: je deelt het ontslag best mee per aangetekende brief, ondertekend door een bevoegde persoon.
  2. Motivatie: in principe volstaat het om het begin en duur van de opzegperiode te vermelden. Ontsla je iemand om dringende reden? Dan geldt een strikt na te leven procedure en dien je het ontslag wél te motiveren.
  3. Opzegtermijn: je respecteert de wettelijke opzegtermijnen en deelt aan je werknemer mee of hij al dan niet nog moet presteren. Bij een onmiddellijke stopzetting – bijvoorbeeld bij contractbreuk – betaal je een opzegvergoeding.
  4. Ontslagdocumenten: je bezorgt de werknemer een C4 om zich in te schrijven als werkzoekende en een uitkering aan te vragen.
  5. Ontslagbescherming: een werknemer ontslaan die een ontslagbescherming geniet mag je enkel om redenen die geen verband houden met de beschermingsgrond (zwangerschap, opname educatief verlof, ouderschapsverlof enzovoort.).
  6. Specifieke voorwaarden: je houdt rekening met de specifieke bepalingen die gelden voor sommige medewerkers, onder meer wat loopbaanbegeleiding betreft.

Reken op de expertise en het advies van Acerta om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Zo verloopt de ontslagprocedure vlot en is ze juridisch waterdicht.

plichten werkgever
rechten werknemers

Rechten van werknemers

Medewerkers die je bedrijf verlaten, hebben recht op een aantal voordelen die je moet respecteren:

  • Arbeidsvoorwaarden: tijdens de opzegperiode blijft je werknemer in dezelfde functie werken – mét behoud van alle voordelen die van toepassing zijn.
  • Sollicitatieverlof: je werknemer heeft recht op twee halve of één volledige dag sollicitatieverlof per week tijdens de laatste 26 weken van de opzegtermijn. In de weken daarvoor heeft hij recht op een halve dag sollicitatieverlof, tenzij hij outplacementbegeleiding krijgt. In dat geval gaat het om één dag per week.
  • Vergoedingen: een ontslagen werknemer krijgt een verbrekingsvergoeding (bij contractbreuk), vakantiegeld, een eindejaarspremie, loon voor feestdagen en – afhankelijk van de sector of de individuele situatie – andere vergoedingen zoals bijvoorbeeld een commissieloon.

Acerta adviseert je over de werknemersrechten zodat je niets over het hoofd ziet.

Noodzakelijke ontslagdocumenten

Je overhandigt je medewerker een getuigschrift van tewerkstelling, een ontslagbewijs (C4) en een vakantieattest (voor bedienden). Voorzie je een groepsverzekering? Dan moet je het ontslag ook meedelen aan de pensioeninstelling, uiterlijk 30 dagen nadat de medewerker je bedrijf heeft verlaten. Tot slot breng je de RSZ op de hoogte van de uitdiensttreding. Met de Dimona-aangifte regel je dat snel en efficiënt, óf je vraagt aan Acerta om het voor jou te doen.

Ontslag in verschillende situaties

Een ontslag kan verschillende vormen aannemen: zonder of met dringende reden, met onderlinge toestemming, een contractbreuk of een ontslag door overmacht. Ook kan een contract van bepaalde duur aflopen. Afhankelijk van de situatie, gelden er andere te nemen stappen en verplichtingen. Vaak volstaat het om enkele administratieve formaliteiten te vervullen. In andere gevallen gelden complexere procedures en meer verplichtingen. Zo betaal je bij een gewoon ontslag je werknemer uit. Of laat je hem een bepaalde opzegtermijn presteren en kent hem sollicitatieverlof toe. Bij een ontslag omwille van dringende reden ben je geen opzegtermijn of -vergoeding verschuldigd.

Acerta ondersteunt je in elke situatie met advies en diensten op juridisch, sociaal, psychologisch, administratief en organisatorisch vlak. Zo kom je je wettelijke verplichtingen na en geef je een positief signaal aan je (ex-)medewerkers.

Wat is outplacement

Outplacement is een vorm van ontslagbegeleiding waarmee je ontslagen werknemers de kans geeft op een nieuwe start. Tegelijk stuur je als werkgever een positief signaal naar je organisatie: je neemt je verantwoordelijkheid op en bent begaan met je (ex-) medewerkers. Het onderstreept je imago als betrokken en verantwoorde werkgever.

Outplacement is onderworpen aan specifieke wetgevingen. Acerta is een erkend outplacementbureau, we begeleiden je doorheen het volledige outplacementtraject. We reiken je ex-medewerkers alle nodige middelen aan om hun loopbaan in eigen handen te nemen en hun inzetbaarheid te versterken. Dat doen we in verschillende talen en via een uitgebreid kantorennetwerk in heel België.

Psychologische ondersteuning

Een ontslag heeft een grote impact op je werknemer en zijn omgeving. Degelijke psychologische ondersteuning is cruciaal om het verlies van een job te verwerken en het niet als een eindpunt te zien.

Acerta besteedt veel aandacht aan psychologische ondersteuning zodat je werknemer zijn zelfvertrouwen hervindt. Die support start vaak al voor het ontslag om de werknemer zo snel mogelijk in de juiste richting te sturen en doordacht te laten solliciteren.

Career development center

Werknemers die een outplacementtraject starten om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan, geef je het best zoveel mogelijk de touwtjes in eigen handen. Zo bepalen ze zelf welke wending ze aan hun loopbaan geven en versterken ze hun zelfredzaamheid.

Bij een career development center van Acerta staat een waarderende en mensgerichte benadering centraal. We focussen op de aanwezige capaciteiten en gedrevenheid van het individu om zijn professioneel parcours succesvol te maken. Onze consultants bieden alle nodige support om de kracht van je ex-medewerkers naar boven te halen.

Workshops

Acerta biedt een resem workshops met nuttige inhoud voor de outplacementkandidaat. Van persoonlijke ontwikkeling en groei, tot communicatie en digitale sollicitatietechnieken. De workshops worden gegeven door experts. Ze bieden essentiële informatie en stimuleren tegelijk interactie en netwerken met lotgenoten.

Acerta-netwerk

Talloze organisaties vertrouwen hun vacatures toe aan Acerta. We beschikken over een waardevol netwerk dat we vlot inzetten om nieuwe jobmogelijkheden te vinden voor je ex-medewerker in een outplacementtraject.

Kiest hij voor een nieuwe wending als zelfstandige? Dan bieden we via de Starters Academy onmisbare ondersteuning voor een voorspoedige start. Vier bondige opleidingen gaan direct naar de kern van de zaak. Verder gidsen we starters via het ondernemingsloket en het sociaal verzekeringsfonds gezwind doorheen alle administratie die vóór de start van de zelfstandige activiteit in orde moeten zijn.

Maandelijkse nieuwsbrief

Interesse voor juridische actualiteit en de nieuwste trends in hr? Je leest het elke maand in de nieuwsbrief. 

Schrijf in