Onboarding verhoogt retentie

Leestijd: Later lezen?

Je nieuwe medewerker waarderen nog voor hij aan de slag gaat, bevordert de integratie en zorgt ervoor dat je talent lang in je bedrijf houdt. Onboarding is essentieel om je kersverse personeelslid te verwelkomen, te steunen tijdens de inwerkperiode, en te betrekken bij je bedrijf. Het draagt ook bij tot meer vertrouwen en een positieve bedrijfscultuur. Een doordacht onboardingprogramma heeft dus alleen maar voordelen – voor jou als werkgever en voor je nieuwe medewerker.

Bespaar tijd en geld

De juiste persoon op de juiste plek krijgen en een warm onthaal geven, is nog maar het begin van je uitdaging. Acerta analyseerde 44.000 arbeidscontracten van onbepaalde duur. Daaruit blijkt dat 29,2 % van de arbeiders binnen het jaar na de aanwerving weer vertrekt. Voor bedienden gaat het om 21,72 % van de instroom. In ruim 60 % van deze gevallen neemt de werknemer deze beslissing … Bovendien blijkt dit probleem in de kleinste organisaties dubbel zo groot als in de grootste bedrijven.

Het knelpunt blijkt vaak het gebrek aan goede integratie in de organisatie. Een teleurgestelde medewerker weer vervangen brengt de nodige kosten met zich mee … En dan hebben we het nog niet over de extra workload die je medewerkers moeten opvangen in afwachting van een andere nieuwe collega.

Hou talent aan boord

Een degelijk onboardingproces gaat veel verder dan een opleiding. Het begeleidt nieuwe medewerkers op verschillende domeinen: jobinhoudelijk, administratief, bedrijfscultureel, collegiaal ... Communicatie en vertrouwen zijn de sleutels. Een eerlijke uitwisseling over wat werkt en wat niet, kansen om soepel bij te sturen. Zonder dat er met vertrek of ontslag gedreigd wordt. Wie van in het begin een vruchtbare bodem krijgt om stevige wortels te maken, blijft meestal met plezier.

Maak nieuwe mensen productief

Een strategische onboarding helpt om nieuwe personeelsleden sneller in te werken, in je ploeg te houden en om je investering echt te laten renderen. Zonder een onboardingtraject haalt maar 17 % van de medewerkers binnen het jaar zijn doelstellingen. Bij professionele integratie en begeleiding gaat het om 62 %. Onbetaalbare neveneffecten: teamspirit en een positieve bedrijfscultuur.

Onboarding als visitekaartje

Overtuigde werknemers die zich van dag één thuis voelen in je bedrijf, veranderen vanzelf in ambassadeurs. Ze dragen je goede imago als werkgever mee uit, waardoor je makkelijker nieuw talent en klanten aantrekt. Onboarding loont dus dubbel.  

Onboarding start bij rekrutering

Na de officiële aanwerving en voor je nieuwe werkkracht effectief op de werkvloer start, doe je best al aan preboarding. Door in deze periode alvast wat nuttige info en aangename signalen vanuit het bedrijf te geven, hou je het eerste enthousiasme hoog. Na de start volgen dialoog en interactie binnen het bedrijf, gerichte trainingen en open-minded één-op-één-sessies.

Deel van je talentontwikkeling

Met een succesvolle onboarding voelt je nieuwe collega zich drie maanden later als een vis in het water en levert hij prima werk. Gefeliciteerd, je onboardingmissie is geslaagd. Tijd voor deel twee. In de kandidaatgedreven markt van vandaag is het een kwestie van elkaar aangenaam te blijven verrassen. Trouw talent verdient het om verder gestimuleerd te worden. Dat levert nog meer voldoening en dus ook succes op.

Het mooiste resultaat komt uit een naadloze aansluiting van preboarding en onboarding op de andere hr-processen binnen je organisatie. Met het afsluiten van de onboardingsfase kan de developmentfase starten. Stel – samen met je medewerker – een interessant ontwikkelingsplan op en zorg mee dat het stap voor stap vruchten afwerpt.

Acerta kan je helpen om een doeltreffend onboardingbeleid op te stellen. We geven graag advies rond concrete acties en bieden samen met onze collega-specialist Talmundo een handige onboardingapp aan.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp