Contact
Bel een kantoor
Kies een kantoor
Antwerpen Brabant Wallon Brussel Louizalaan Brussel/Bruxelles Hainaut Kempen Liège Limburg Luxembourg Namur Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Antwerpen
Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen-Wilrijk
03 740 78 40
Brabant Wallon
Rue Fond Cattelain 2, 1435 Louvain-la-Neuve, Mont-Saint-Guibert
02 474 01 06
Brussel Louizalaan
Louizalaan 123A, 1050 Brussel
02 474 01 06
Brussel/Bruxelles
Buro & Design Center (BDC), Heizel Esplanade PB 65, 1020 Brussel-Heizel
Of kom met het openbaar vervoer. Meer info vind je op mivb.be

02 474 01 06
Hainaut
Espace Sud, Esplanade Magritte 5, 6010 Charleroi
02 474 01 06
Kempen
Parklaan 46 bus 110, 2300 Turnhout
03 740 78 40
Liège
Parc Artisanal 11-13, 4671 Liège
02 474 01 06
Limburg
Kunstlaan 16, 3500 Hasselt
011 24 94 57
Luxembourg
Avenue Herbofin 1 B, 6800 Libramont
02 474 01 06
Namur
Chaussée de Liège 140-142, 5100 Namur
02 474 01 06
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1131, 9051 Sint-Denijs-Westrem
09 264 12 40
Vlaams-Brabant
Diestsepoort 1, 3000 Leuven
016 24 53 24
West-Vlaanderen
Ter Reigerie 11, 8800 Roeselare
09 264 12 40

Teambuilding

07 november 2019
Leestijd: Later lezen?

Teambuilding, ook wel teamontwikkeling genoemd, betekent letterlijk het bouwen of vormen van een team. Je team bestaat uit verschillende persoonlijkheden met diverse vaardigheden. Ondanks de vele verschillen is samenwerken essentieel voor het functioneren van je bedrijf. Een team dat goed samenwerkt, bereikt effectiever en efficiënter de doelstellingen.

De vijf fases van Tuckman

Sociaalpsycholoog Bruce Tuckman onderzocht hoe een team zich vormt van de eerste kennismaking tot aan het tot stand komen van een succesvol team. Tuckman formuleerde vijf ontwikkelingsfases. Daarbij kan teambuilding worden ingezet in elke fase van het ontwikkelingsproces. De fases zijn wederkerende fases, wanneer er een nieuwe medewerker start in een team, start hij bij fase 1. Ook wanneer teams door elkaar worden gehaald door een reorganisatie gaat een team een paar fases terug. Teamontwikkeling is een constant proces.

Fase 1: forming the team

In de eerste fase leren de teamleden elkaar kennen en gaat iedere medewerker op zoek naar zijn plekje in het team. In deze fase is het als teamleader of werkgever belangrijk om de gemeenschappelijke doelen helder te formuleren. Teambuilding kan in deze fase helpen om medewerkers zichzelf meer te laten openstellen, elkaar beter te leren kennen en een connectie met elkaar op te bouwen.

Fase 2: Storming the team

In deze fase ontstaan meestal conflicten over de manier waarop er wordt samengewerkt. Dit komt omdat medewerkers zich vertrouwd voelen met het team en sneller hun mening verkondigen, waardoor er sneller conflicten ontstaan. Vaak gaan deze conflicten over onduidelijkheid in de rolverdeling.

Als werkgever is het in deze fase belangrijk om een bedrijfscultuur en werksfeer te creëren waarin een open en heldere communicatie het speerpunt is. Op die manier worden conflicten sneller uitgepraat en opgelost. Teambuilding kan helpen om een positieve sfeer te creëren waarin iedere mening welkom is. Daarnaast zijn bepaalde oefeningen of activiteiten gericht op het zoeken naar oplossingen. Deze oefeningen zijn vaak in het dagelijkse werk toepasbaar.

Fase 3: Norming the team

Nadat de conflicten overwonnen zijn, gaat het team samen normen en waarden opstellen. Hierbij denken de medewerkers na over hoe ze samen willen werken en wie welke rol vervult. In deze fase ontstaat er een duidelijk teamgevoel. Het is in deze fase essentieel om goed af te stemmen en elkaars goede intenties te leren kennen. Wat de één als kritiek opvat, kan door de ander als positieve verbetering worden bedoeld. Teambuilding oefeningen in deze fase zijn er voornamelijk op gericht om beter met elkaar te leren communiceren.

Fase 4: Perform as a team

In deze fase bereikt het team de gewenste prestaties. Dit komt omdat de verschillende medewerkers goed op elkaar zijn ingespeeld en weten wat ze aan elkaar hebben. Het is in deze fase als werkgever belangrijk om de gemeenschappelijke normen en waarden te blijven onderstrepen. Daarom is het een goed idee om op geregelde tijdstippen een teambuildingmoment in te plannen om de gemaakte afspraken te overlopen. Daarbij is het wel belangrijk dat deze teambuilding meetings in een ontspannen sfeer gebeuren en leuk zijn voor iedere medewerker.

Fase 5: the end of a team

Heeft een team een gemeenschappelijk doel bereikt? Dan bestaat het gevaar dat medewerkers minder gemotiveerd zijn als het einde in zicht is. Als werkgever is het belangrijk ook in deze fase de medewerkers te blijven motiveren

Welke activiteiten zijn geschikt voor een teambuilding?

De meeste bedrijven laten de organisatie van een teambuilding over aan een gespecialiseerde onderneming. Deze organisatie biedt vaak verschillende formules aan met activiteiten of oefeningen. Zorg er wel voor dat je teambuilding de volgende elementen bevat:

  • de activiteiten vinden plaats in een inspirerende omgeving
  • de medewerkers worden uit hun comfortzone gehaald
  • de activiteiten spreken alle medewerkers aan
  • de dag heeft een gestructureerd en gevarieerd programma

Hulp nodig bij de organisatie van een teambuilding? 

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp