Wat is een cafetariaplan?

Leestijd: Later lezen?

Heb je er al aan gedacht om flexibel verlonen te organiseren in je bedrijf?  Dan biedt een cafetariaplan de oplossing. Hiermee flexibiliseer je een deel van het loonpakket en geef je je medewerkers en werknemers meer inspraak.  Zeker in tijden van arbeidskrapte is het belangrijk om in te spelen op de vraag naar flexibiliteit. Indexeringen worden door werknemers als evident beschouwd, maar zorgen ervoor dat er weinig marge overblijft voor eventuele individuele loonsverhogingen. Het cafetariaplan biedt hiervoor een oplossing aan, doordat je medewerkers en werknemers een loonpakket volgens hun behoeften samenstellen.

Wat is een cafetariaplan?

Een cafetariaplan is een manier om je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aan te bieden, zonder dat de loonkost stijgt. Een deel van het loon wordt geflexibiliseerd. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie. Met dit deel van het loon kiest je medewerker voordelen, die jijzelf vastlegt. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, pensioensparen of een kleinere bedrijfswagen.  Op die manier stelt je medewerker een pakket op naar zijn voorkeuren en zorg je ervoor dat je een interessante werkgever wordt op de arbeidsmarkt.

Wat is een cafetariaplan?

Voor wie is een cafetariaplan?

Het cafetariaplan is zeker niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen. Ook kmo’s kunnen een cafetariaplan invoeren en de voordelen van loonflexibilisering verzilveren. Ontdek snel waarom een cafetariaplan aansluit bij de ambities van jouw bedrijf.

Waarom een cafetariaplan?

Een cafetariaplan leidt tot een win-winsituatie voor werkgever en medewerker. Want je medewerkers en werknemers krijgen meer waarde en waardering voor hetzelfde geld. Zeker in een land als België is een cafetariaplan zinvol. Want de loonnorm (1,1% voor 2019 en 2020) beperkt je budget marge om individuele loonsverhogingen door te voeren.

Een greep uit de voordelen van een cafetariaplan:

  • Je werknemer kan voordelen kiezen die (para-)fiscaal voordelig zijn.
  • Je wordt een aantrekkelijke werkgever die gemakkelijker talent aantrekt en aan boord houdt.
  • Je verhoogt het engagement van je medewerkers en werknemers door in te spelen op hun individuele noden.

Zelf loon samenstellen motiveert

In maart 2018 deed Acerta een bevraging bij meer dan 1700 Belgische werknemers. Daaruit blijkt dat 70 procent zélf zijn loonpakket wil samenstellen. De belangrijkste ingrediënten van flexibel verlonen zijn vakantie, mobiliteit en pensioen. Enkele opvallende cijfers:

  • 31 procent zou overwegen om vakantiedagen in te ruilen voor cash loon. Vooral werknemers jonger dan 30 stellen die keuze voorop.
  • 25 procent zou meer willen inzetten op pensioen. Vooral ouderen schuiven de optie voor extra pensioenopbouw naar voor.
  • 25 procent koppelt de samenstelling van het loonpakket aan mobiliteit: de keuze voor een bedrijfswagen of een elektrische fiets in ruil voor cash loon.

In vergelijking met twee jaar geleden, zijn werknemers vandaag kritischer over de samenstelling van hun loonpakket. Liefst 61,3 procent vindt het belangrijk om uit verschillende ingrediënten te kunnen kiezen. Met een flexibel loonpakket en een passend compensation & benefits-plan verbeter je de inzet, tevredenheid en trouw van je menselijk kapitaal. Als werkgever heb je er dus baat bij om de dialoog aan te gaan met huidige en toekomstige werknemers.

Benefit Motivation Plan: wat, waarom en hoe?

Het uitrollen van je cafetariaplan? Daarvoor reken je op Acerta. Met het Benefit Motivation Plan (BMP) van Acerta verloon je flexibel, juridisch correct, en zonder extra loonkosten. Kortom, je vindt en behoudt talent terwijl je budget nog financiële ademruimte heeft – een must om competitief te blijven en niet te bezwijken onder torenhoge loonkosten.

Het principe van BMP is eenvoudig: je zet de gangbare extralegale voordelen om in een virtueel keuzebudget aan de hand waarvan de medewerkers zelf mogen kiezen wat zij belangrijk vinden – zónder dat je loonkosten stijgen.

Niet alleen je medewerkers en werknemers genieten flexibiliteit: we stemmen onze adviezen en diensten af op maat van je bedrijf. We rollen een passend plan van aanpak uit. We implementeren het BMP conform je regelgeving. En je krijgt toegang tot een gebruiksvriendelijke tool om de keuzes te beheren. Dat noemen wij flexibel verlonen volgens flexibel maatwerk!

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp