Juridische Bijstand & Advies voor zelfstandigen

Als zelfstandige bereid je je best zo goed mogelijk voor, ook juridisch. Want het is niet ondenkbaar dat je ooit geconfronteerd wordt met juridische problemen. Neem nu bijvoorbeeld klanten die je facturen niet betalen. Of een zakelijk geschil met een leverancier. Elke zelfstandige krijgt hier wel eens mee te maken, en je wil er dan zeker niet alleen voor staan.

Bij Acerta zijn je sociaal statuut, pensioen en verzekeringen al in goede handen. Maar we gaan graag net dat tikkeltje verder voor de groei van jouw zaak. Daarom zochten we een partner voor jou die je in zo’n lastige situaties juridisch kan bijstaan.

De Interprofessionele federatie voor zelfstandige ondernemers SDZ biedt juridisch advies en bijstand aan zelfstandigen. En als klant van Acerta geniet je van een mooie korting op je lidmaatschap Juridische Bijstand en Advies. Bovendien is dit bedrag volledig fiscaal aftrekbaar. 

Wat houdt je lidmaatschap Juridische Bijstand & Advies in en waarom is het belangrijk?

Juridisch advies en bijstand

Inning van schuldvorderingen

Bijstand opmaak contracten

Juridisch advies en bijstand

Reken op een team van specialisten die jou juridisch advies geven in alle domeinen via telefoon, consultaties of per brief.  Ze staan je ook bij in jouw specifieke dossiers, zoals huurgeschillen, contractuele geschillen, onbetaalde rekeningen, problemen met concurrenten en klanten.

Ze helpen je bij alle geschillen, zowel privé als professioneel. Deze juridische bijstand is onbeperkt, ongeacht het aantal gevraagde tussenkomsten.


Inning van schuldvorderingen

Je krijgt ondersteuning van een dynamisch en efficiënt deurwaarderskantoor, dat zich belast met het invorderen van jouw facturen, zonder daarbij hoge kosten aan te rekenen. Bovendien neemt het SDZ een deel van de kosten voor haar rekening.

Een klant stelt de betaling van zijn factuur steeds maar uit of weigert te betalen? Je stuurt je aanvraag tot invordering naar het SDZ per brief of e-mail, samen met je onbetaalde facturen en algemene verkoopvoorwaarden. De juridische dienst van het SDZ bereidt je dossier voor, en geeft het vervolgens door aan de deurwaarder.

Indien je de hoofdsom van je vordering terugbetaald krijgt dankzij de tussenkomst van de gerechtsdeurwaarder, betaal je hem slechts een klein forfaitair bedrag van minder dan 30 euro (2019).

Indien je klant niets betaalt, neemt het SDZ de kosten van de tussenkomst van de gerechtsdeurwaarder ten laste. Dit houdt in: de eerste brieven verstuurd door de gerechtsdeurwaarder (eerste ingebrekestelling) én het beheer van de reacties van je klant voor haar rekening.

Indien je een meer verregaande tussenkomst van de gerechtsdeurwaarder wenst, nog steeds in het kader van een minnelijke invorderingsprocedure, is dat mogelijk, tegen betaling van een gereduceerd bedrag van 30 euro (excl. btw). De gerechtsdeurwaarder zal dan een persoonlijk bezoek aan jouw schuldenaar uitvoeren, en onderzoeken of die solvabel is om de verschuldigde som te betalen.

Als de minnelijke invordering niet succesvol is, kan het een oplossing zijn om de schuldenaar voor de rechtbank te dagvaarden, en te laten veroordelen om je terug te betalen. De dagvaarding wordt door de gerechtsdeurwaarder tegen het wettelijke tarief gefactureerd. Dat bedrag wordt echter toegevoegd aan de schuld van jouw klant en valt jou dus niet ten laste. Voor de oninvorderbare dossiers geeft de gerechtsdeurwaarder jou een attest van insolvabiliteit waarmee je jouw boekhoudkundige posten efficiënt kan afsluiten.

Ik had al drie betalingsherinneringen gestuurd naar mijn klant, zonder resultaat. Ik was zeker dat het een verloren zaak was, maar gelukkig had ik ongelijk.

Nicky Kortleven, Tervuren

Bijstand opmaak contracten

Heb je voorbeelden nodig van een handelshuurovereenkomst, bestek, factuur of algemene verkoopsvoorwaarden. Je kan allerlei voorbeeldcontracten opvragen.

Tom P. is zelfstandig IT-consultant. Omdat hij lid is bij het SDZ, kon hij modellen van contracten en algemene verkoopsvoorwaarden ontvangen, aangepast aan zijn activiteit. Toen een klant zijn factuur niet betaalde, deed Tom een beroep op het SDZ om het verschuldigde bedrag te innen. In enkele weken tijd ontving hij de betaling van zijn factuur, dankzij de tussenkomst van de gerechtsdeurwaarders van het SDZ. Tom is nu volledig gerustgesteld en kan zich volop concentreren op zijn zaak; hij weet dat hij, in geval van geschil, steeds kan rekenen op de juridische bijstand van het SDZ.

Neem een lidmaatschap Juridische Bijstand & Advies

Neem een lidmaatschap Juridische Bijstand & Advies

Wil jij het hele jaar door kunnen genieten van onbeperkt juridische bijstand en advies, zowel op profesionneel vlak als privé? Laat dan je gegevens achter en we bezorgen je zo snel mogelijk de nodige informatie om je lidmaatschap te activeren. 

Activeer je lidmaatschap Meer informatie