Uitbreiden door overname

Leestijd: Later lezen?

Groeien met je onderneming? Dat kan ook door een zaak over te nemen. Het voordeel is dat je niet vanaf nul hoeft te beginnen. Infrastructuur, materiaal, ervaren personeel, klanten … alles is er al. Mogelijk neem je zo een voormalige concurrent over of lanceer jij je een nieuw marktsegment, waardoor je vanzelf sterker staat met je zaak. Maar … het is een ingewikkeld proces dat de nodige aandacht en tijd vraagt.

Bestaand bedrijf overnemen

Een bestaande zaak neem je op twee manieren over:

  1. Je koopt het handelsfonds over. Dit zijn zowel de materiële goederen - machines, voertuigen, gereedschap, computers, meubilair, grondstoffen … - als de niet-materiële: naam, logo, klantenbestand, kennis, bekendheid, …
     
  2. Je koopt de aandelen over van de vennootschap. Daar horen ook de schulden en de schuldvorderingen bij.

Overname: de uitdagingen

Bij een uitbreiding door overname komt voorafgaand onderzoek kijken, stevige onderhandelingen en heel wat juridische, fiscale en financiële to do’s. Je moet twee bedrijfsculturen verzoenen.

Blijven klanten zeker klant? En geven leveranciers dezelfde waarborgen? Sowieso moet je eerst goed afwegen of de overnameprijs opweegt tegen de voordelen. Dus bezint eer je begint en laat je vooral goed begeleiden door je accountant of een externe adviseur.

Strategische en praktische ondersteuning

Een geslaagde overname vraagt om helder inzicht en de juiste strategische zetten. Alles start natuurlijk met voldoende financiële draagkracht. Vertrouw voor en tijdens het traject op betrouwbare adviseurs die het klappen van de zweep kennen. Investeren in goed advies kan je onaangename verrassingen en heel wat tijd en geld besparen. Denk maar aan raadgevers als een overnameadviseur, bedrijfsrevisor, jurist, bankier, business angel, en uiteraard je boekhouder. Adres nummer één: het Agentschap Innoveren en Ondernemen (het VLAIO), voor een stappenplan en het onderzoeken van financierings- en subsidiemogelijkheden

Waarborgregeling bij overname van aandelen

Kun jij je bank onvoldoende waarborgen voorleggen om de financiering van de overname rond te krijgen? Dan kun je - via het doe- en durfbedrijf PMV (participatiemaatschappij Vlaanderen) -  een beroep doen op je waarborgregeling van de overheid. De overheid stelt zich dan borg tot anderhalf miljoen euro bij de bank, wat krediet krijgen makkelijker maakt.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.

Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp