Je bent zelfstandige en/of loontrekkende in verschillende landen. In welk land moet je je sociale zekerheid regelen?
Voor activiteiten binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland bepalen de Europese verordeningen 883/2004 en 987/2009 in welk land je sociale bijdragen betaalt. Volgens deze verordeningen ben je maar in één lidstaat verzekeringsplichtig, ook al heb je activiteiten in verschillende lidstaten. In dat land betaal je bijdragen op je beroepsinkomsten uit de verschillende lidstaten. Deze sociale bijdragen worden berekend volgens de nationale regels van het land waar je verzekeringsplichtig bent.
Je bent zelfstandige in één lidstaat
Als je slechts in één lidstaat een zelfstandige activiteit uitoefent, dan is altijd de wetgeving van dat land van toepassing. Ook wanneer je woont in een andere lidstaat.
Je bent zelfstandige in meerdere lidstaten
Als je zelfstandige bent in twee of meer lidstaten, dan ben je onderworpen aan de wetgeving van je woonland als je daar een substantiële activiteit uitoefent. Om dit te bepalen, houdt men rekening met je omzet, je arbeidstijd, het aantal verleende diensten en je inkomen. Vanaf 25% spreekt men van een substantieel aandeel. Kom je aan minder dan 25%, dan is dat een indicatie dat een substantiële activiteit ontbreekt. In dat geval speelt de wetgeving van het land waar zich het centrum van je belangen bevindt. Dit wordt bepaald aan de hand van alle elementen waaruit de beroepswerkzaamheden bestaan.
Je bent zelfstandige en werknemer
Als je in één lidstaat zelfstandige bent en in de andere werknemer, dan moet je je sociale zekerheid voor beide activiteiten regelen in het land waar je werknemer bent. Je zal in dat land dus niet enkel rsz-bijdragen betalen, maar ook sociale bijdragen als zelfstandige, ook al werk je in een ander land als zelfstandige.
Je bent ambtenaar en zelfstandige/werknemer
Als je in één lidstaat ambtenaar bent en in de andere zelfstandige of werknemer, dan ben je onderworpen aan de wetgeving van het land waar je werkt als ambtenaar.
Detachering
Als je je zelfstandige activiteit in één bepaalde lidstaat uitoefent en je wil een tijdelijke opdracht uitvoeren in een andere lidstaat, dan gelden bijzondere regels. Daarmee wil men vermijden dat je meteen onderworpen bent in het land van je tijdelijke activiteit.
Als je dus tijdelijk werkzaamheden van gelijke aard uitoefent in een andere lidstaat, dan blijft de wetgeving van je hoofdactiviteit van toepassing, als de verwachte duur van je tijdelijke opdracht minder dan 24 maanden bedraagt.
Kom je tijdelijk werken in België zonder dat je hier permanent verblijft of gevestigd bent? Dan kan het zijn dat je dit moet melden via Limosa. Over de Limosamelding lees je hier meer.
Thuiswerk
"Thuiswerk/ freelance werken op een andere plaats" is steeds meer een trend aan het worden en heeft een invloed op het bepalen van de toepasselijke wetgeving.
De fysieke aanwezigheid van een zelfstandige tijdens de uitoefening van zijn beroepsactiviteiten is immers bepalend om de beroepsactiviteit te lokaliseren. De activiteiten die je onder de vorm van thuiswerk uitoefent in een bepaald land worden dus beschouwd als reëel werk verricht in dit land.
Voor activiteiten buiten de Europese Unie heeft België met een aantal landen een sociale zekerheidsakkoord gesloten. Dit akkoord bepaalt welke wetgeving van toepassing is en welke uitkeringen je kan aanvragen.
Een lijst van deze landen vind je hier.
Er zijn ook landen waarmee België geen sociale zekerheidsakkoord heeft. In dat geval past ieder land zijn eigen wetgeving toe. Een dubbele verzekeringsplicht is in dat geval niet uitgesloten.
Ben je aangesloten bij Acerta en heb je, naast je zelfstandige activiteit in België, nog activiteiten in het buitenland? Vul dan deze vragenlijst in en bezorg deze aan je Acerta kantoor via acerta.be/contactform. Een Engelse versie van de vragenlijst kan je hier terugvinden.
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp