Het is een aanslag op de portemonnee van ondernemers: de verplichte betaling van sociale bijdragen. Maar zoals bij elke kost, rijst ook hier de vraag of deze bijdragen fiscaal aftrekbaar zijn. Omdat sociale bijdragen kunnen beschouwd worden als een volwaardige beroepskost, zijn ze ook volledig aftrekbaar. In dit artikel zetten we uiteen welke mogelijkheden er bestaan om jouw sociale bijdragen te optimaliseren, en hoe je het maximale voordeel kunt puren uit jouw fiscale aftrekbaarheid.
Sociale bijdragen voor zelfstandigen vallen onder beroepskosten. Beroepskosten zijn alle kosten die je maakt in het kader van jouw beroepsactiviteit. Dit omvat niet enkel de sociale bijdragen, maar ook andere kosten zoals de premie voor jouw vrij aanvullend pensioen, het betalen van jouw afbetaling of huur voor jouw werkruimtes en een aantal verzekeringen. Deze kosten kan je inbrengen als beroepskost en zijn dus volledig fiscaal aftrekbaar. Dit wil o.a. zeggen dat je ze ook kunt aftrekken van jouw belastbaar inkomen, waardoor je aldus minder belastingen hoeft te betalen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw belastingtarief kan dit aanzienlijke besparingen opleveren.
Elk jaar ontvang je van je sociaal secretariaat een fiscaal attest waarin staat vermeld hoeveel sociale bijdragen je hebt betaald. Dit attest kun je gebruiken bij je belastingaangifte.
Het betalen van meer sociale bijdragen kan een slimme fiscale zet zijn om jouw inkomen te optimaliseren.
We verklaren nader: Als zelfstandige betaal je voorlopige sociale bijdragen, die berekend worden op basis van jouw loon van de voorbije 3 jaar. Zijn jouw actuele inkomsten hoger, dan betaal je best ook alvast hogere bijdragen, en niet alleen om later onaangename verrassingen te voorkomen.
Als uit jouw berekening bijvoorbeeld blijkt dat jouw effectieve sociale bijdragen voor dit jaar (2024) hoger zijn dan de voorlopige bijdragen, dan is het belangrijk om in 2024 ook meer bijdragen te betalen. Door de extra betaalde sociale bijdrage fiscaal af te trekken, verlaag je namelijk jouw netto belastbaar inkomen van 2024. Hierdoor zal de afrekening van de sociale bijdragen voor 2024 lager uitvallen dan wanneer je zou wachten tot 2025 om de bijdragen te regulariseren. Bovendien zal je hierdoor in 2024 ook minder personenbelasting verschuldigd zijn, wat de situatie nog voordeliger maakt. Samengevat, kan je dus door tijdig bij te betalen dus flink wat geld besparen en fiscaal voordeel behalen.
Ook als startende zelfstandige kan het daarnaast interessant zijn om meer sociale bijdragen te betalen. Hierdoor vermijd je niet alleen dat je over twee à drie jaar een grote som moet betalen, maar je vermindert ook meteen jouw beroepsinkomen.
Betaal je hogere sociale bijdragen, dan kan dit afgetrokken worden van jouw belastbaar inkomen. Hierdoor optimaliseer je niet alleen jouw beroepsinkomen, maar zullen jouw definitieve sociale bijdragen ook lager uitvallen. Kortom, door meer sociale bijdragen te betalen betaal je minder belastingen én minder sociale bijdragen. Een win-win situatie dus!
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp