Vorige

Accountants go digital

13 januari 2022 Lieven Delzeyne Accountants

Uit een recente bevraging van Acerta en Antwerp Management School, blijkt dat accountants het belang van aanpassingsvermogen erkennen en ook stimuleren. Maar hoe uit zich dat in de praktijk? Hoe gaat de rol van accountant zich ontwikkelen? En hoe kunnen accountants zich klaarstomen voor de toekomst?

Leestijd: Later lezen?

De toekomst van morgen… begint vandaag

Aanpassingsvermogen wordt in de accountantskantoren vaak gekoppeld aan digitalisering en nieuwe technologieën. 57% van de accountants vindt het belangrijk dat medewerkers zich kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën en procedures. Ongeveer de helft duidt ook de digitalisering van processen aan als een belangrijke vorm van aanpassingsvermogen.

Digitalisering en automatisering zijn ongetwijfeld dagelijkse kost voor accountants, zeker sinds de digitale versnelling die met de coronacrisis gepaard ging. Vandaag zien we dat de eerste digitale stapjes gezet zijn. 55% van de accountants zet in op het digitaliseren van documenten, terwijl 51% bezig is met de overdracht naar oplossingen in de ‘cloud’. Meer dan de helft van de ondervraagden kan op die manier meer tijd vrij maken voor zijn nieuwe rol als expert-adviseur. En dat is goed nieuws, maar het kan beter.

Schakel een versnelling hoger

Wil je focussen op je meerwaarde als accountant? Dan moet je nog verder gaan en ook de volgende stappen zetten. Uit de bevraging blijkt dat er nog een zee van ruimte is om te groeien. Waar 42% van de ondervraagde accountants inzet op automatisering van processen, zien we dat slechts 20% ook gebruikt maakt van artificiële intelligentie en realtime rapportering. Slechts 4% vermeldt big data als oplossing.

Toch zijn deze nieuwe technologieën al dagelijkse realiteit en mag je als accountant die boot niet missen. Denk maar aan de Googles en Amazons van deze wereld, die ook - weliswaar onopvallend - gebruik maken van artificiële intelligentie en big data. Ook bij Acerta omarmen we trouwens de 4de industriële revolutie. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van artificiële intelligentie om e-mails gemakkelijker te verwerken. Kan je als klein accountantskantoor die grote stap wel maken? Misschien niet alleen, maar wel samen met Acerta.

Digitalisering is win-win

Naast het gebruiksgemak van digitalisering, zijn er nog talloze andere voordelen. Zo hebben steeds meer accountantskantoren moeite om personeel aan te trekken en staat accountant al jarenlang op de lijst met knelpuntberoepen. Digitalisering kan hierin een oplossing bieden. Door repetitieve taken te automatiseren en te digitaliseren, kan je personeel zich focussen op de taken die een meerwaarde bieden en kunnen ze ten volle de rol van expert-adviseur opnemen. Zo hebben ze meer tijd om toegevoegde waarde voor je klanten te bieden. En daar worden je medewerkers (als je die hebt), je klanten en ook jijzelf als accountant alleen maar beter van.

Je digitale reis, die maak je niet alleen

Acerta staat ondernemingen bij op hun digitale reis. Wij zetten dan ook volop in op innovatie, zodat jullie je kunnen focussen op jullie rol van expert-adviseur. We geven je een overzicht van enkele vernieuwingen bij Acerta voor accountants:

  • Via de ‘coronarapportering’ zien accountants online en op niveau van de klant de actuele stand van zaken wat betreft uitbetalingen;
  • Dankzij ons systeem dat direct communiceert met het KBO heeft een starter als die bij jullie buitengaat meteen al zijn ondernemingsnummer;
  • Details over voordelen alle aard staan voortaan in een uitgebreid rekeningenstelsel bij de journaalposten;

Laat je vooral niet afschrikken door de ‘enormiteit’ van digitalisering, maar maak samen met Acerta je digitale reis.

Ook online is Acerta jouw rechterhand

Wil je een streepje voor bij je cliënteel? Ben je boekhouder of accountant? Word partner van Acerta en win tijd dankzij onze online partnersupport, profiteer van onze uitgebreide kennis en expertise en krijg helder advies van je persoonlijke accountmanager.

Word partner

Deel dit artikel

Acerta_Lieven_Delzeyne

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Dit was de Acerta Summit 2022
Accountants

Dit was de Acerta Summit 2022

23 juni 2022 Lieven Delzeyne

De wereld rondom verandert razendsnel en accountants staan middenin deze veranderingen. Daarom organiseerde Acerta voor de vierde keer de Acerta Summit, een dag vol topsprekers die zorgden voor de nodige inspiratie voor de toekomst. "We willen deze verandering immers omarmen en kozen als thema van de dag ‘The Challenge of Change’", aldus onze CEO C...

Lees meer
Acerta Summit 2021: lessen voor Accountants
Accountants

Acerta Summit 2021: lessen voor Accountants

19 november 2021 Lieven Delzeyne

Aanpassingsvermogen (adaptability) past bij een toekomstgerichte strategie voor elk accountantskantoor. Een strategie waarbij flexibiliteit en wendbaarheid de norm zijn, zodat accountants kunnen inspelen op een wereld in verandering. Dat was het onderwerp van onze Acerta Summit, die dit jaar virtueel plaatsvond op 16 november 2021.

Lees meer
Maak van digitaal het nieuwe normaal in 2021
Accountants

Maak van digitaal het nieuwe normaal in 2021

17 december 2020 Lieven Delzeyne

Door corona werd snel duidelijk hoe afhankelijk organisaties en ook boekhoud- en accountancykantoren zijn van technologie.

Lees meer