Vorige

Vier vergeet-me-niet-acties voor accountants

13 december 2021 Bert Hens Accountants

Het jaar loopt op zijn einde, tijd voor (gecertifieerde) accountants om het jaar af te sluiten. Voor we definitief afscheid nemen van 2021, overloop je best even deze checklist met vier acties die wel eens over het hoofd gezien worden.

Leestijd: Later lezen?

Is er budget voor een (S)VAPZ?

Het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een fiscaalvriendelijke manier voor zelfstandigen om een extraatje opzij te zetten voor hun pensioen. Zelfstandigen kunnen zelf kiezen hoeveel ze jaarlijks sparen, binnen een minimum- en maximumbedrag. Een uiterst interessante formule waar zelfstandigen best jaarlijks op inzetten. Je leest er hier meer over.

Zijn er loonoptimalisaties mogelijk?

Bedrijfsleiders kunnen zelf kiezen hoeveel loon ze zich uitkeren uit de vennootschap. Als accountant kan je de zelfstandigen helpen om dat loon te optimaliseren. Het is interessant om jaarlijks te bekijken of er (nieuwe/andere) loonoptimalisaties mogelijk zijn bij jouw klanten. Denk maar aan Voordeel Alle Aardvoordelen van alle aard, onkostenvergoeding, maaltijdcheques… Je leest hier meer over loonoptimalisaties.

Werden alle betaaldeadlines gerespecteerd?

Controleer of je alle betaaldeadlines wel gerespecteerd hebt. Misschien heeft jouw klant betalingsuitstel aangevraagd voor de sociale bijdragen? Uitstel is echter geen afstel. Wie in het vierde kwartaal van 2020 uitstel heeft gevraagd voor de sociale bijdragen en voor de eindafrekening, heeft nog tijd tot en met 14 december 2021. Je leest er hier meer over.

Is er nog nood aan de coronasteunmaatregelen?

Zelfstandigen die aan de juiste voorwaarden voldoen, kunnen in 2021 nog steeds het overbruggingsrecht aanvragen. De uiterste aanvraagdatum voor overbruggingsrecht voor de maanden april, mei en juni 2021 is 31 december 2021. Wil je klant voor het derde of vierde kwartaal van 2021 beroep doen op overbruggingsrecht? Dan kan dat respectievelijk tot 31 maart 2022 en 30 juni 2022. Je leest hier meer over het overbruggingsrecht.

Word partner van Acerta

Altijd op de hoogte blijven van belangrijke updates, nieuwtjes en wijzigingen? Word partner van Acerta, zodat je altijd een voetje voor hebt bij je klanten.

Partner worden

Deel dit artikel

Geschreven door Bert Hens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Accountants go digital
Accountants

Accountants go digital

13 januari 2022 Lieven Delzeyne

Uit een recente bevraging van Acerta en Antwerp Management School, blijkt dat accountants het belang van aanpassingsvermogen erkennen en ook stimuleren. Maar hoe uit zich dat in de praktijk? Hoe gaat de rol van accountant zich ontwikkelen? En hoe kunnen accountants zich klaarstomen voor de toekomst?

Lees meer
Waarom een accountant een échte kameleon is (of zou moeten zijn)
Accountants

Waarom een accountant een échte kameleon is (of zou moeten zijn)

29 november 2021 Lieven Delzeyne

Het voorbije anderhalf jaar is onze wereld enorm veranderd onder invloed van de coronapandemie. Ook accountants zijn niet aan de nieuwe uitdagingen ontsnapt én moeten zich aanpassen om te overleven. (Hoe) hebben zij zich de voorbije periode aangepast? En waarom is het voor hen belangrijk om flexibel en wendbaar te zijn en te blijven?

Lees meer
Acerta Summit 2021: lessen voor Accountants
Accountants

Acerta Summit 2021: lessen voor Accountants

19 november 2021 Lieven Delzeyne

Aanpassingsvermogen (adaptability) past bij een toekomstgerichte strategie voor elk accountantskantoor. Een strategie waarbij flexibiliteit en wendbaarheid de norm zijn, zodat accountants kunnen inspelen op een wereld in verandering. Dat was het onderwerp van onze Acerta Summit, die dit jaar virtueel plaatsvond op 16 november 2021.

Lees meer