Vorige

5 redenen waarom zelfstandige zijn fantastisch is

02 november 2018 Starters

Het leven van een zelfstandige ziet er anders uit dan dat van een werknemer. De 5 opvallendste voordelen lijsten we even op.

Leestijd: Later lezen?

1. Je kan je grote droom waarmaken

Misschien wel het grootste voordeel aan zelfstandig zijn is dat je kan werken aan je grote droom. Stap voor stap ontplooi je je eigen zaak en kom je een stapje dichter bij waar je wil zijn.

2. Je doet wat je wil doen én hoe je het wil doen

Je bent je eigen baas. Als zelfstandige ben je niet gebonden aan een werkgever. Dat wil zeggen dat je zelf kan beslissen wat je wil doen én vooral ook hoe je de zaken aanpakt.

3. Je kiest zelf met wie je (niet) werkt

Je beslist zelf wie je in je team wil. Zeg vaarwel tegen de dagen dat je met tegenzin moest samenwerken met die ene vervelende collega. In je eigen zaak heb jij de leiding en kan je kiezen met wie je wel en niet werkt.

4. Je kan zoveel verlof nemen als je wil

Als zelfstandige bepaal je zelf je uren. Je beslist zelf over je work life balance. Daar staat tegenover dat je geen geld verdient als je niet werkt. Een kleine toegeving, toch?

5. Je kan beroepskosten inbrengen en btw recupereren

Wie een eigen zaak heeft kan ook kosten maken op de zaak. Wanneer je btw-plichtig bent, betekent dat in veel gevallen dat je de btw kan terugkrijgen die je zelf hebt betaald op je aankopen. Zelf moet je wel de btw doorstorten die je verdiende op jouw diensten, maar in de praktijk komt het er vaak op neer dat je 21% goedkoper kan aankopen dan een werknemer.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer