Vorige

Alles wat je moet weten over jouw loon als zelfstandig vrij beroeper

15 november 2019 Starters

Een eigen praktijk of kantoor heeft je steeds aangesproken. Het voordeel als je opstart in loondienst is dat er elke maand een vast loon op de bankrekening komt. Hoe zit dat nu als je opstart als zelfstandig vrij beroeper? Het financieel plan geeft, kort door de bocht, weer hoeveel inkomsten je genereert en hoeveel kosten je maakt. Zo zie je hoeveel er van je inkomsten overblijft voor je loon. Je kan natuurlijk ook omgekeerd te werk gaan en je omzet bepalen vertrekkend van hoeveel je netto wilt overhouden. Let op: beide blijven schattingen! Wij raden je aan om dit te bespreken met je accountant of boekhouder. Hier leggen we enkele begrippen uit, zodat je kan meepraten.

Leestijd: Later lezen?
Afbeelding bureau laptop koffietas potloden

Omzet, kosten en winst?

Omzet is het totaal bedrag dat je ontvangt van je patiënten of je klanten. Synoniemen zijn inkomsten, opbrengst of verkopen.

Kosten is het totaal van de beroepskosten, die je hebt moeten maken om je inkomsten te realiseren. We kunnen de kosten indelen in variabele kosten en vaste kosten.

 • In veel sectoren zal je per dienst of per product voor een klant eerst goederen moeten aankopen, dit zijn variabele kosten. Hoe meer men werkt/verkoopt, hoe hoger die kosten.
 • Vaste kosten, zijn kosten die op herhaalde basis terugkomen. Dit kan maandelijks of jaarlijks zijn. Ze worden ook bedrijfslasten genoemd, zijn eigen aan het bedrijf en zijn werking. Deze kosten zijn niet rechtstreeks gerelateerd met het activiteitsniveau. Voorbeelden hiervan zijn de huur, de sociale bijdragen en verschillende verzekeringen.

Winst = inkomsten – alle beroepskosten

Als je brutomarge of bruto bedrijfswinst tegenkomt, bedoelt men de inkomsten verminderd met enkel de variabele kosten. De netto bedrijfswinst is dan de inkomsten min alle variabele en alle vaste kosten, nadien worden daar nog belastingen afgetrokken.

En hoe zit het dan met het loon?

Hoe je je loon berekent, hangt af of je een eenmanszaak of een vennootschap opstart.

 1. Als je opstart als eenmanszaak zorgt de juridische structuur ervoor dat de inkomsten van je praktijk en je eigen inkomsten niet gescheiden zijn. We raden wel aan om afzonderlijke bankrekeningen te nemen. Bij KBC krijg je bovenop je zakelijke rekening een gratis privérekening. Ontdek het aanbod hier.
  Je inkomsten - je variabele kosten = jouw brutomarge
  Je brutomarge - je vaste beroepskosten = jouw netto bedrijfswinst voor belastingen
  Je nettobedrijfswinst voor belastingen - je personenbelasting (afhankelijk van je inkomsten en gezinssituatie) = jouw winst van het boekjaar
  Je winst van het boekjaar - je persoonlijke of gezinsuitgaven = jouw loon
   
 2. Bij een vennootschap is het loon van de bedrijfsleider een vaste kost, die maandelijks terugkeert. De totale loonkost is het brutoloon opgeteld met de bedrijfsvoorheffing en de sociale bijdragen.  Er worden persoonbelastingen berekend op je brutoloon. Als bedrijfsleider kan je opteren om de sociale bijdragen zelf te betalen of deze te laten betalen door je vennootschap. De vennootschap kan deze opnieuw invoeren als beroepskost, waardoor je vennootschapsbelasting daalt. Dus de keuze is aan jou:
 • ofwel betaal je zelf je sociale bijdrage en daalt je loon waardoor je minder personenbelasting betaalt;
 • ofwel betaalt de vennootschap de sociale bijdrage en bijgevolg betaal je meer personenbelasting, maar je bedrijf minder vennootschapsbelasting.

Je inkomsten - je variabele kosten = jouw brutomarge
Je brutomarge - je vaste beroepskosten (o.a. jouw loon als bedrijfsleider) = jouw netto bedrijfswinst voor belastingen
Je nettobedrijfswinst voor belastingen - je vennootschapsbelastingen (33% van de nettowinst voor belastingen) = jouw winst van het boekjaar

Een vinger aan de pols, wat zijn beroepskosten?

Rond beroepskosten bestaan verschillende fabeltjes. Laten we even de puntjes op de i zetten. Beroepskosten worden terugbetaald op voorwaarde dat je ze kan staven en dat deze echt betrekking hebben op de uitvoering van je beroep.

Zo kan je specifieke kleding, bijvoorbeeld een t-shirt met logo van je praktijk, die je draagt tijdens de beoefening van je beroep wel inbrengen, maar kleding die je ook privé draagt weer niet.
Sommige kosten zijn maar gedeeltelijk inbrengbaar. Ze zeggen ook wel dat deze gedeeltelijk worden verworpen. De kosten van een auto zijn slechts voor 75% in te brengen; ze worden voor 25% verworpen.

Als vrij beroeper kan je ook kiezen voor forfaitaire kostenaftrek, dit is een wettelijk forfait en je moet geen bewijs leveren. Lekker makkelijk!

Nu kan je alvast meepraten met je boekhouder. Als je bovendien voor een vennootschap kiest, is Acerta de goedkoopste oplossing voor je personeelsadministratie en samen met je boekhouder zorgen wij voor jouw optimale loon.

Registreren als zelfstandige

Als zelfstandig vrij beroeper moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en dit vóór je start. Schrijf je nu in bij Acerta en loop geen geld mis. Wij regelen de volgende zaken tijdig voor jou:

- Jouw ondernemingsnummer
- Jouw sociale zekerheid
- Jouw BTW-nummer

Ik schrijf me in Stuur me een reminder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wonen op kosten van je vennootschap
Starters

Wonen op kosten van je vennootschap

12 april 2021

Als starter een eerste woning aankopen brengt al snel enkele vragen met zich mee. Ga je bouwen of kopen? Indien kopen, doe je dit privé of met je vennootschap? De twee opties hebben beiden hun voor- en nadelen, maar waar kies je nu best voor?

Lees meer
Succesvol starten doe je via de Starters academie
Starters

Succesvol starten doe je via de Starters academie

29 maart 2021 Tessa Huybrighs

De Starters academie is een reeks korte, gratis online workshops die jou klaarstomen voor de opstart van je eigen zaak.

Lees meer
Zelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep
Starters

Zelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep

10 maart 2021 Els Schellens

In 2020 zijn er heel wat meer zelfstandigen gestart in de bouwsector dan in 2019. In België waagden 7% meer zelfstandigen de stap in de sector, maar dan vooral in bijberoep. De bouwsector doet het daarmee niet zo slecht.

Lees meer