Vorige

Opstarten als boekhouder of accountant in 5 stappen

26 oktober 2018 Starters

Kostenbatenanalyses uitvoeren, jaarbalansen opstellen, bedrijven van fiscaal advies voorzien, klinkt dit je bekend in de oren? Dan heb je alvast de juiste studies gedaan! Maar vergeet niet dat er specifieke beroepsvoorwaarden en opstartformaliteiten zijn als je wil opstarten als accountant of zelfstandig boekhouder. Tekst en uitleg vind je hieronder. 

Pre-registreer je alvast gratis bij Acerta. Wij verwittigen je wanneer het tijd is voor de volgende administratieve stap.

Leestijd: Later lezen?
Accountant of zelfstandig boekhouder worden

1. Beroepsvoorwaarde: erkenning via stage

Boekhouder en accountant zijn erkende beroepen, je hebt dan ook een officiële erkenning nodig. De eerste stap is de registratie bij je beroepsinstituut, wat inhoudt dat je een stapel beroepskennis gaat opdoen tijdens een stage. Zowel boekhouders als accountants krijgen op het einde van hun stage een beproefd bekwaamheidsexamen voorgeschoteld.

  • Het beroepsinstituut van boekhouders en fiscalisten is het BIBF.
  • Word je accountant of belastingconsulent dan kan je bij het IAB terecht.

Tijdens je stage kan je reeds kiezen om het statuut van zelfstandige te kiezen. Indien je dit doet, zorg dan dat je de nodige administratieve opstartformaliteiten in orde brengt. 

2. Opstartformaliteit: hoofd- of bijberoep?

Boekhouders zijn broodnodig! Maar dit is geen gouden kaart om direct een uitgebreid klantenbestand te hebben. Een rijkelijk klantenbestand heb je niet van vandaag op morgen. Opstarten in bijberoep is daarom een veel gemaakte keuze. Je kan in dat geval ervoor kiezen om minstens halftijds te werken bij een accountantkantoor in loondienst. Zo leer je de kneepjes van het vak, en geef je jezelf de ruimte om ervaring op te doen en professionele relaties op te bouwen.

3. Opstartformaliteit: jouw administratieve opstart

Voor je aan de slag kan als zelfstandig boekhouder of accountant, moet je een paar administratieve zaken in orde brengen:

  • Jouw ondernemingsnummer, en inschrijving bij de KBO
  • Jouw BTW-nummer, indien je (gemengd) btw-plichtig bent
  • Jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta

4. Opstartformaliteit: verplichte verzekeringen

Ook als boekhouder of accountant ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

5. Beroepsvoorwaarde: permanente vorming

Zowel accountants als boekhouders zijn deontologisch verplicht om permanente bijscholing te volgen. Dit om de kwaliteit van je dienstverlening te kunnen blijven garanderen, in een wereld waar de technologie en het recht steeds blijven evoluetren. Naast deontologie en vakkennis, passeren ook ondernemers- en sociale vaardigheden de revue. 

Moeiteloos starten als zelfstandige na je afstuderen?

Acerta regelt het graag voor jou! Laat je inschrijving meteen in orde brengen, of laat je op tijd herinneren wanneer het tijd is voor de volgende administratieve stap.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer