Vorige

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?

24 mei 2022 Annelies Baelus Werkgevers

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste vaardigheid van de toekomst. De arbeidskrapte, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zorgen ervoor dat medewerkers zich snel en flexibel moeten kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Maar hoe weet je of je sollicitant wel een goede portie aanpassingsvermogen bezit? En kan je het aanpassingsvermogen van je medewerkers verhogen? Doe mee aan het onderzoek van Antwerp Management School en Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Aanpassingsvermogen onderzoeken

Helaas bestaat er nog geen magische methode om het aanpassingsvermogen van je medewerkers in kaart te brengen. AMS en Acerta zijn daar wel volop mee bezig: ze doen een hoogtechnologisch breinonderzoek in het NeuroTrainingLabTM naar het aanpassingsvermogen van medewerkers.

Fase 1 en fase 2 zijn ondertussen zo goed als afgerond. Binnenkort kan de derde onderzoeksfase van start gaan: een kwantitatieve studie waar ook jouw organisatie aan kan deelnemen.

Fase 1: Literatuurstudie

Tijdens de literatuurstudie zijn onderzoekers op zoek gegaan naar de componenten die een rol spelen in het aanpassingsvermogen. Wat blijkt? Veerkracht en emotionele intelligentie zijn alvast factoren die een rol spelen, naast een heleboel andere.

Fase 2: Kwalitatieve studie

Tijdens de kwalitatieve studie wordt de meetbaarheid van aanpassingsvermogen onderzocht en de voorspelbaarheid ervan bepaald. Het doel? Aanpasbaarheid op een wetenschappelijk onderbouwde methode meten, zodat bedrijven de juiste hefbomen kunnen vinden om aanpasbaarheid te stimuleren.

Vier deelnemende bedrijven hebben de kans gegrepen om 20 medewerkers, die intensief klantencontact hebben, te laten deelnemen aan deze fase van het onderzoek. Client-faced jobs - ofwel jobs met veel klantencontact - vergen immers een hoge mate van aanpasbaarheid. Het aanpassingsvermogen van deze medewerkers werd op verschillende manieren gemeten door middel van zeer verschillende interventies.

Fase 3: Kwantitatieve studie

In het najaar zullen de resultaten van de kwalitatieve studie beschikbaar zijn en kan de validatie ervan starten. Die validatie zal gebeuren via een kwantitatieve studie, waaraan jouw organisatie kan meewerken. Hoe meer deelnemers, hoe grondiger de validatie van het meetinstrument. 

Luister naar onze podcast over ‘De kracht van talent’

Wat is de kracht van talent in een steeds veranderende arbeidsmarkt? Hoe kan talent een competitief voordeel vormen voor je organisatie? Goedele Laga, Service Coach People & Planning bij Acerta, deelt haar expertise, toekomstgericht én gebaseerd op feiten, in deze Acerta Podcast:

Beluister de podcast

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren
Werkgevers

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren

22 juni 2022 Kathelijne Verboomen

Werken rond duurzame loopbanen biedt een antwoord op verschillende hr-uitdagingen. Je medewerkers zullen gelukkig, gezond en productief aan het werk blijven. Stof voor een leerrijk Acerta Panel Webinar.

Lees meer
3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven
Werkgevers

3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven

07 juni 2022 Britt Winnepenninckx

Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken is verleden tijd. Dat bevestigt de Talent Pulse, onze jaarlijkse bevraging in samenwerking met StepStone bij meer dan 3000 werknemers. Amper 3 op de 10 werknemers hebben de intentie om hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven.

Lees meer
Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer