Vorige

Bedrijfsfiets wint aan populariteit

26 juni 2019 Werkgevers

De zon schijnt en de temperaturen schieten de hoogte in. De zomer heeft niet onopgemerkt zijn intrede gedaan. Veel werknemers laten hun auto staan en profiteren van het weer om de fiets te nemen. Toch wordt er niet enkel tijdens de zomer gefietst. Volgens cijfers van KBC kiezen Belgische werknemers opvallend vaker voor een fietsleasing via hun bedrijf.

Leestijd: Later lezen?

‘Stalen ros’ wint aan populariteit

Fietsende medewerkers. Je went er best snel aan, want elk jaar zijn ze talrijker aanwezig.  In 2018 koos 26,37% van de werknemers voor de fiets om de afstand tussen woning en werk – gemiddeld is dat 19 km –  af te leggen. Wat ook opvalt is dat steeds meer medewerkers voor een fietsleasing via hun werkgever kiezen. Geen bedrijfswagen dus, maar een bedrijfsfiets. Vaarwel files!

In 2018 was er een stijging met 350% bij de fietsleasing van KBC. Uit deze cijfers blijkt bovendien dat er een duidelijke voorkeur is voor de elektrische fiets: 75% koos voor een e-bike (24% daarvan waren speed pedelecs). Dankzij deze snellere fietsen is de gemiddelde woonwerkafstand van 19 km een fietsbare afstand geworden. De snellere fietsen en betere fietswegen doen ons vermoeden dat de (bedrijfs)fiets ook de komende jaren nog aan populariteit zal winnen.

Hoe werkt fietsleasing?

Het is duidelijk: jouw medewerkers willen graag fietsen naar het werk. Wil je geen bijkomende kost als werkgever, dan kan je je werknemer een brutoloon laten inleveren. Wist je dat je door 30 EUR netto minder te verdienen per maand, al een fiets ter waarde van 3.000 EUR kan financieren over drie jaar? Of je kan het als werkgever groter zien en een flexibel loonbeleid – ook wel gekend als het cafetariaplan – opzetten. Via een cafetariaplan kunnen werknemers een deel van hun loon op een andere manier dan cash invullen. Zo kan je, onder andere, een bedrijfsfiets opnemen in je flexibel loonbeleid. Jouw werknemer gebruikt dan af en toe de bedrijfsfiets voor de woon-werkverplaatsing, maar hij of zij kan de bedrijfsfiets ook gebruiken voor zijn privé-verplaatsingen. Een goed idee, toch?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer