Vorige

De consumptiecheque: een initiatief met mogelijkheden

23 juli 2020 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De consumptiecheque, een initiatief dat reeds lange tijd op de agenda van de overheid staat. Op 17 juli is het KB over de consumptiecheque gepubliceerd. Vanaf nu is het mogelijk, mits een correct juridisch kader, de consumptiecheque toe te kennen aan je werknemers. Hiermee kan je je werknemers belonen en tegelijk de horeca, de cultuur- en sportsector en de kleinhandel steunen.

Wij polsten bij werkgevers naar hun plannen ermee. Op 100 werkgevers zeiden er 11 dat ze hun werknemers de cheque zouden geven. 64 op de 100 werkgevers waren nog niet overtuigd. De resterende 25% heeft nog tot het einde van het jaar om te beslissen.

Leestijd: Later lezen?

Verdeelde meningen: 11% werkgevers zei al ja, 64% neen

De voorbije maanden gaven je medewerkers ongetwijfeld het beste van zichzelf, een extra stimulans is dan ook op zijn plaats. Al bij de aankondiging van de consumptiecheque en nog voor de publicatie van het KB, had 1 op 10 werkgevers beslist daarvan gebruik te zullen maken. Zo blijkt uit onze bevraging bij 1.079 werkgevers. 64% zou er niet op ingaan, waarvan 1 op 3 werkgevers (33%) wees op budgettaire krapte als reden voor de niet-uitkering. 31% verwees naar reeds toegekende andere types van cheques.

Nog groeimarge voor de consumptiecheque

Hoewel de meerderheid van de werkgevers momenteel niet geneigd is om een consumptiecheque uit te keren, verwachten we nog een positieve groei voor de consumptiecheque. Zo ontvingen we, bij Acerta, heel wat vragen van werkgevers over de voorwaarde en voordelen van consumptiecheques. Dit laat ons vermoeden dat er nog een redelijke groeimarge is, mede omdat sectoren ook een sectorale CAO kunnen sluiten tot toekenning van de consumptiecheque.  Pas eind dit jaar, na het verlopen van de termijn om consumptiecheques toe te kennen, zal het succes van de consumptiecheque echt duidelijk zijn.

Een win-win situatie

De consumptiecheque dient een dubbel doel. Hij biedt enerzijds werkgevers een kans om (bepaalde) werknemers te belonen voor hun harde werk in coronatijden. Anderzijds geeft hij zwaar getroffen sectoren een duwtje in de rug: de horeca, de cultuur- en sportsector en de kleinhandel. De cheque is makkelijk aan te vragen en is fiscaal aantrekkelijk.

De werkgever hoeft ook niet meteen te beslissen om de cheque al dan niet uit te delen: de optie loopt nog tot het einde van het jaar, tot de werkgever dus een beter zicht kan hebben op zijn financiële situatie. Ten slotte is wat de werkgever bruto uitgeeft, meteen wat de mensen netto krijgen.

Klinkt interessant?

Wil je zelf consumptiecheques toekennen aan je werknemers? Kom meer te weten over de voordelen, voorwaarden en praktische aanpak.

Ontdek het hier

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk
Werkgevers

Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk

13 april 2021 Miet Vanhegen

Sneltesten kunnen ingezet worden op de werkvloer. Veel werkgevers zitten echter nog met praktische vragen. Acerta geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Nieuwe en verlengde steunmaatregelen
Werkgevers

Nieuwe en verlengde steunmaatregelen

13 april 2021 Annelies Bries

Op 13 april werd in het Belgisch staatsblad een wet gepubliceerd met steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers. Acerta geeft je een overzicht van de nieuwe en verlengde steunmaatregelen.

Lees meer
Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?
Werkgevers

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag verplaatst naar het vaccinatiecentrum en een ongeval heeft, wordt het ongeval dan als een arbeids(weg)ongeval beschouwd?

Lees meer