Vorige

De consumptiecheque: vanaf nu ook elektronisch

19 augustus 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Werknemers belonen op een (para)fiscaal aantrekkelijke manier met steun voor de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis? De papieren consumptiecheque werd al in het leven geroepen met dit doel, maar ondertussen doet ook de elektronische consumptiecheque zijn intrede. Bovendien zijn er nog een aantal recente wijzigingen aan de regelgeving van de consumptiecheque. We sommen ze hieronder voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Hoe moet de (elektronische) consumptiecheque toegekend worden?

De toekenningsvoorwaarden van de consumptiecheque lichtten we al toe in deze blog. Wat er veranderd is, is dat de consumptiecheque nu zowel op papierals elektronisch toegekend kan worden. Het toekennen van de consumptiecheque moet op naam van de werknemer gebeuren. Deze voorwaarde is vervuld wanneer je de toekenning en het totale bedrag van de consumptiecheques vermeldt op de individuele rekening van je werknemer. Andere gegevens zoals het aantal consumptiecheques zijn, in tegenstelling tot voordien, niet meer vereist.

Waar kunnen de elektronische consumptiecheques besteed worden?

De consumptiecheque kan besteed worden:

  • in een horecazaak;
  • bij een erkende of gesubsidieerde culturele vereniging;
  • bij een sportvereniging voor wie een federatie bestaat, op gemeenschaps- of nationaal niveau.

Maar, ook hier zijn er wijzigingen. De consumptiecheque kan nu ook gebruikt worden bij de kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten waren en waarbij de consument fysiek aanwezig moet zijn in de zaak voor de aankoop. Het gebruik bij een online aankoop is echter niet mogelijk. Bovendien kan de cheque alleen besteed worden in een zogenaamde microvennootschap: de handelszaak mag niet meer dan 10 personeelsleden tewerkstellen (als jaargemiddelde) en moet een jaaromzet van minder dan 700.000 euro hebben. Grote winkelketens komen dus niet in aanmerking.

Brengt de elektronische consumptiecheques kosten met zich mee voor de werknemer?

In principe mag het gebruik van elektronische consumptiecheques geen kosten veroorzaken voor de werknemer. Uitzonderingen hierop zijn diefstal en verlies. De precieze voorwaarden hierover moeten worden vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst op sectoraal of ondernemingsvlak, of in het arbeidsreglement wanneer de keuze voor consumptiecheques in een elektronische vorm geregeld is door een individuele schriftelijke overeenkomst.

Indien je gebruik maakt van zowel elektronische maaltijdcheques als elektronische consumptiecheques, mag de kost van de vervangende drager bij diefstal of verlies de nominale waarde van één maaltijdcheque niet overschrijden. Wanneer je alleen elektronische consumptiecheques toekent, mag de kost van de vervangende drager niet meer bedragen dan 5 euro.

Meer informatie over de consumptiecheque?

Een consumptiecheque toekennen aan je medewerkers? Acerta legt uit hoe je dat concreet moet aanpakken.

Consumptiecheque

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer