Vorige

Een fietsvergoeding verplicht in het PC 200

10 juli 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Sinds 1 juli 2020 hebben werknemers die vallen onder het paritair comité 200, het aanvullend paritair comité voor bedienden, en die zich regelmatig met de fiets verplaatsen, recht op een fietsvergoeding.

Leestijd: Later lezen?

Welk bedrag?

Het bedrag werd vastgesteld op 0,10 euro per effectief met de fiets afgelegde kilometer, met een maximum van 4 euro per werkdag. In de praktijk betekent dit dat een werknemer recht heeft op 0,10 euro per kilometer die hij/zij met de fiets aflegt, maar zodra hij/zij meer dan 40 kilometer met de fiets aflegt om naar het werk te gaan (dus een afstand van 20 km tussen zijn/haar woning en de werkplek), blijft de maximale tussenkomst die deze werknemer mag eisen beperkt tot 4 euro.

Kende je reeds een hogere fietsvergoeding toe, dan kan je deze ook na 1 juli 2020 behouden en moet je geen rekening houden met deze nieuwe bedragen. Bovendien kan je, indien je dat wenst, een hogere vergoeding per km toekennen en de limiet van 40 kilometer ook overschrijden. Je moet echter wel de limieten van de RSZ en de fiscus naleven indien je niet wilt dat deze vergoeding als een loon beschouwd wordt en bijgevolg als dusdanig belast wordt. Daarom raden we je aan om de 0,24 euro per afgelegde kilometer niet te overschrijden.

Welke voorwaarden?

Om aanspraak te kunnen maken op de fietsvergoeding moet jouw werknemer een ondertekend document voorleggen waarin hij/zij verklaart regelmatig de fiets te gebruiken voor zijn/haar woon/werktrajecten. Hij/zij moet elke verandering zo snel mogelijk melden. Je mag op om het even welk moment controleren of deze verklaring overeenstemt met de werkelijkheid.

De fietsvergoeding kan gecumuleerd worden met de tussenkomst voor het openbaar vervoer voor de woon/werktrajecten. De vergoeding kan echter niet gecumuleerd worden met andere tussenkomsten voor het woon/werktraject.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer