Wil jij meer elektrische auto’s in je wagenpark?
Stel samen met Acerta een mobiliteitsplan op.
Stappenplan
Op 10 januari opent het autosalon weer zijn deuren. Het ideale moment om onderzoek te doen naar onze bedrijfswagens. Acerta verzamelde de gegevens van zo’n 45.000 bedrijven. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste resultaten. Wint de elektrische bedrijfswagen aan populariteit en wat met de vele dieselwagens?
In 2014 reden 96 % van alle bedrijfswagens op diesel. In 2019 is dit teruggezakt naar net geen 80 %. Vooral de benzinewagen haalt zijn voordeel uit deze daling. Vijf jaar geleden was het aandeel bedrijfswagens dat op benzine rijdt 3,5 % van het totaal. In 2019 steeg het aandeel naar 19 % van alle bedrijfswagens.
Tegenover vijf jaar geleden is er een vervijfvoudiging van het aantal elektrische bedrijfswagens. Let wel, het aandeel blijft klein. Slechts 0,6 % van alle bedrijfswagens rijdt vandaag de dag elektrisch. Opmerkelijk is dat bedrijfsleiders iets vaker elektrisch rijden dan medewerkers. Zo’n 3 % van alle bedrijfsleiders kiest voor een elektrische wagen.
De verklaring voor het kleine aandeel elektrische bedrijfswagens is logisch: de prijs. De meeste bedrijfswagens zijn middelgrote auto’s en deze categorie zit nog altijd in het dure segment. Hierdoor past een elektrische wagen vaak niet in het mobiliteitsbudget van medewerkers. Het is dus afwachten tot de komst van het aangekondigde middensegment voor een echte doorbraak van de elektrische wagen.
Naast de prijs is de omkadering van elektrische wagens nog een belangrijk pijnpunt. Zo zullen er meer laadpalen beschikbaar moeten zijn en moeten er afspraken gemaakt worden over hoe het thuis opladen van de wagen verrekend wordt.
Sinds dit jaar is er een nieuwe regeling voor de aftrekbaarheid van de bedrijfswagenkost. De fiscale aftrekbaarheid is gekoppeld aan CO2-uitstoot. Hierdoor zakt de fiscale aftrekbaarheid van zeer vervuilende auto’s tot 40 %. De fiscale stimulans voor elektrische wagens neemt op deze manier dus verder toe.
Stel samen met Acerta een mobiliteitsplan op.
StappenplanHet nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?
Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht.
Lees meerWoon-werkverkeer in tijden van thuiswerk
Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, als ze zich naar het werk verplaatsten.
Lees meerWat zijn de voordelen van een fietslease?
Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de voordelen van een fietslease via de werkgever.
Lees meer