Vorige

Federale regering lanceert BE CYCLIST

01 oktober 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Het actieplan ondersteunt ook bedrijven die zich inzetten voor de fiets

Op vrijdag 24 september lanceerde de federale regering BE CYCLIST, een actieplan om de fiets te promoten als duurzame en milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing. Aangezien het woon-werkverkeer een groot deel van de verplaatsingen vertegenwoordigt, zijn er ook maatregelen die op organisaties een impact hebben.

Leestijd: Later lezen?

Uitbreiding van de fietsvergoeding

De regering zal de uitbreiding van de fietsvergoeding onderzoeken. Ze willen de fietsvergoeding verplicht toekennen aan alle medewerkers, ongeacht de sector waartoe ze behoren.

Via een fietsvergoeding geef je je medewerkers een financieel duwtje in de rug. Het is een vergoeding die je je werknemer kan toekennen wanneer hij of zij de fiets neemt voor zijn woon-werkverplaatsing. Het bedrag, dat tot 0,24 euro/km vrijgesteld is van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, hangt af van het aantal kilometers dat er gereden wordt.

Het is mogelijk dat je vandaag al een fietsvergoeding toekent aan je medewerkers. Elke organisatie kan er vrijwillig voor kiezen, toch als het niet sectoraal opgelegd wordt. Wil je nagaan of jouw organisatie een fietsvergoeding moet toekennen en tot welk bedrag? Raadpleeg dan afdeling 20 van je sectorale gids op Trefzeker.

Ondersteuning van bedrijfsinitiatieven voor duurzaam woon-werkverkeer

Ook het bieden van extra ondersteuning aan bedrijfsinitiatieven die het woon-werkverkeer duurzamer maken, staat hoog op de agenda. Wat dat precies inhoudt, is momenteel nog niet duidelijk. Het zou kunnen gaan over het terbeschikkingstelling van fietsen als werkgever, het aanbieden van veilige stallingplaatsen, laadmogelijkheden voor de elektrische exemplaren…

Ambitieuze fiets-treinstrategie

Heel wat medewerkers maken gebruik van verschillende mobiliteitsmodi om zich te verplaatsen. De NMBS zal dan ook inspanningen leveren om het aanknopen van fiets en trein te faciliteren.

Er zal werk gemaakt worden van meer samenwerkingen met deelfietssystemen. Zo zullen je medewerkers eenvoudiger voor de combinatie van fiets en trein kunnen kiezen, ook wanneer je niet in de buurt van een station gevestigd bent. Je kan die keuze versterken door ook na te denken over een tussenkomst in de kostprijs van deze deelabonnementen.

Volgende stappen?

De verschillende maatregelen worden binnen de regering opgevolgd. Wanneer een maatregel concreet wordt uitgerold, informeert Acerta je hierover in detail.

Wil je vandaag al beginnen nadenken over je mobiliteitsbeleid, ontdek dan hier alle mogelijkheden en ons aanbod.

Mobiliteit op maat van jouw werknemer

Het mobiliteitsbudget, de bedrijfsfiets, de elektrische bedrijfswagen... Mobiliteit wordt steeds vaker een troef die je als werkgever kan uitspelen, zeker in tijden van arbeidskrapte. Bied jij je werknemers al een mobiliteitsplan op maat? En weet je ook wat hun specifieke behoeften zijn?

Op weg naar duurzame mobiliteit

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven
Werkgevers

Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven

08 september 2021 Charlotte Thijs

Hoe zal de mobiliteit er in de toekomst uitzien? Acerta licht twee trends toe die zullen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven de komende jaren.

Lees meer
Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?
Werkgevers

Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?

17 augustus 2021 Hilde Vanbergen

Het antwoord op al jouw vragen over groene bedrijfswagens en andere personeelszaken vind je nu snel een eenvoudig in Trefzeker, het online platform van Acerta.

Lees meer
Terugkeer naar de werkvloer, wat met de mobiliteit van je medewerkers?
Werkgevers

Terugkeer naar de werkvloer, wat met de mobiliteit van je medewerkers?

04 juni 2021 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 9 juni mag je terugkeermomenten voor je medewerkers organiseren. De gedeeltelijke terugkeer naar de werkvloer zorgt voor andere mobiliteitskeuzes bij je werknemers. We overlopen mobiliteitsoplossingen en jouw verplichtingen i.v.m. jouw tussenkomst in de kosten van het woon-werkverkeer van je medewerker.

Lees meer