Vorige

Hoeveel kost een (elektrische) bedrijfswagen werkelijk?

10 maart 2022 Werkgevers
Karolien Van Herpe
Van cataloguswaarde naar Total Cost of Ownership

Nieuwe bedrijfswagens moeten vanaf 2026 koolstofemissievrij zijn. Is dat een grote hap in het budget van bedrijven? Je kan het pas weten als je het berekent. Hoewel de gemiddelde aankoopprijs van elektrische bedrijfswagens de helft duurder is dan een wagen met verbrandingsmotor – dat blijkt uit een analyse van Acerta –, schuift de reële kost op in het voordeel van de elektrische wagen. Laat je dus niet leiden door de cataloguswaarde van een bedrijfswagen, maar bekijk het werkelijke kostenplaatje met de ‘Total Cost of Ownership’.

Leestijd: Later lezen?

Cataloguswaarde geen leidraad

Bedrijven laten zich vaak afschrikken door de cataloguswaarde van bedrijfswagens. Uit een analyse van Acerta blijkt dat de gemiddelde cataloguswaarde voor elektrische bedrijfswagens 51500 euro is, terwijl die van een wagen op fossiele brandstof zich rond de 34500 euro situeert. Nochtans is de cataloguswaarde niet de enige factor om in rekening te nemen. Je kijkt best naar de Total Cost of Ownership, om het volledige kostenplaatje van de bedrijfswagen in kaart te brengen.

TCO geeft vergelijkingsbasis

De TCO houdt rekening met de aankoopprijs, de taksen, de verzekeringskosten, het verbruik, brandstof- en/of laadkosten en de fiscale aftrekbaarheid. Hiermee krijg je dus een duidelijk inzicht in de jaarlijkse kostprijs van een bedrijfswagen en kan je op een objectieve basis verschillende bedrijfswagenmodellen met elkaar vergelijken. Bovendien schuift de TCO voor elektrische bedrijfswagens op richting de TCO voor wagens met een verbrandingsmotor. En dat is een positief signaal voor de vergroening van de mobiliteit.

TCO bedrijfswagen berekenen

Wil je je bedrijfswagenpark aanvullen? Bereken de TCO en je bespaart op de lange termijn heel wat budget door de juiste bedrijfswagen(s) te kiezen. We geven je hieronder een voorbeeld van een TCO-berekening waarbij we een elektrische bedrijfswagen met een bedrijfswagen op fossiele brandstof vergelijken.

Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Figuur: Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Tip: In je car policy vermeld je best wagenbudgetten op basis van TCO, en niet op basis van leasetarieven. Zo ben je klaar voor de overstap naar elektrische wagens en ben je helemaal futureproof.

Groene wagenpark, kwestie van tijd

De vergroening van het wagenpark is al van start gegaan, maar bedrijven krijgen nog even de tijd om de overstap te maken. De wet rond de fiscale vergroening van de mobiliteit is gepubliceerd en legt op dat alle nieuwe bedrijfswagens vanaf 2026 koolstofemissievrij moeten zijn.

De weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid

Groene mobiliteit is de toekomst, maar de weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid gaat nog verder. Ontdek meer over de rol van hr in het klimaatverhaal.

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer