Vorige

Hoeveel kost een (elektrische) bedrijfswagen werkelijk?

10 maart 2022 Karolien Van Herpe Werkgevers
Van cataloguswaarde naar Total Cost of Ownership

Nieuwe bedrijfswagens moeten vanaf 2026 koolstofemissievrij zijn. Is dat een grote hap in het budget van bedrijven? Je kan het pas weten als je het berekent. Hoewel de gemiddelde aankoopprijs van elektrische bedrijfswagens de helft duurder is dan een wagen met verbrandingsmotor – dat blijkt uit een analyse van Acerta –, schuift de reële kost op in het voordeel van de elektrische wagen. Laat je dus niet leiden door de cataloguswaarde van een bedrijfswagen, maar bekijk het werkelijke kostenplaatje met de ‘Total Cost of Ownership’.

Leestijd: Later lezen?

Cataloguswaarde geen leidraad

Bedrijven laten zich vaak afschrikken door de cataloguswaarde van bedrijfswagens. Uit een analyse van Acerta blijkt dat de gemiddelde cataloguswaarde voor elektrische bedrijfswagens 51500 euro is, terwijl die van een wagen op fossiele brandstof zich rond de 34500 euro situeert. Nochtans is de cataloguswaarde niet de enige factor om in rekening te nemen. Je kijkt best naar de Total Cost of Ownership, om het volledige kostenplaatje van de bedrijfswagen in kaart te brengen.

TCO geeft vergelijkingsbasis

De TCO houdt rekening met de aankoopprijs, de taksen, de verzekeringskosten, het verbruik, brandstof- en/of laadkosten en de fiscale aftrekbaarheid. Hiermee krijg je dus een duidelijk inzicht in de jaarlijkse kostprijs van een bedrijfswagen en kan je op een objectieve basis verschillende bedrijfswagenmodellen met elkaar vergelijken. Bovendien schuift de TCO voor elektrische bedrijfswagens op richting de TCO voor wagens met een verbrandingsmotor. En dat is een positief signaal voor de vergroening van de mobiliteit.

TCO bedrijfswagen berekenen

Wil je je bedrijfswagenpark aanvullen? Bereken de TCO en je bespaart op de lange termijn heel wat budget door de juiste bedrijfswagen(s) te kiezen. We geven je hieronder een voorbeeld van een TCO-berekening waarbij we een elektrische bedrijfswagen met een bedrijfswagen op fossiele brandstof vergelijken.

Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Figuur: Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Tip: In je car policy vermeld je best wagenbudgetten op basis van TCO, en niet op basis van leasetarieven. Zo ben je klaar voor de overstap naar elektrische wagens en ben je helemaal futureproof.

Groene wagenpark, kwestie van tijd

De vergroening van het wagenpark is al van start gegaan, maar bedrijven krijgen nog even de tijd om de overstap te maken. De wet rond de fiscale vergroening van de mobiliteit is gepubliceerd en legt op dat alle nieuwe bedrijfswagens vanaf 2026 koolstofemissievrij moeten zijn.

De weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid

Groene mobiliteit is de toekomst, maar de weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid gaat nog verder. Ontdek meer over de rol van hr in het klimaatverhaal.

Bekijk het webinar Download de whitepaper

Deel dit artikel

Karolien-Van-Herpe

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

28 april 2022 Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij
Werkgevers

Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij

27 april 2022

Wil je graag je medewerkers een extra beloning toe kennen? Dan is de loonbonus cao90 een fiscaal interessante manier.

Lees meer