Vorige

Met de fiets naar het werk? Een fietsvergoeding loont!

27 april 2023 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Donderdag 27 april is de ‘ikfietsnaarhetwerk’-dag. De bedoeling is om op deze dag zoveel mogelijk werknemers op de fiets te krijgen. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat heel wat werknemers regelmatig naar het werk fietsen. Ruim één op de vijf werknemers krijgt vandaag al een vergoeding om naar het werk te trappen. Vanaf 1 mei zal dat cijfer waarschijnlijk nog stijgen, want een nieuwe cao geeft werknemers in de privésector onder bepaalde voorwaarden recht op een fietsvergoeding. Hoog tijd om als werkgever even stil te staan bij de fietsvergoeding en de wijzigingen die op komst zijn.

Leestijd: Later lezen?

Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is een vergoeding die je je werknemer kan toekennen wanneer hij of zij de fiets neemt om naar het werk te gaan. Het bedrag van de vergoeding hangt af van het aantal kilometers dat je werknemer aflegt. De fietsvergoeding is tot een bepaald plafond vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.
Voor 2023 is het bedrag van de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding 0,27 euro per afgelegde kilometer.

Moet je aan elke fietsende werknemer de fietsvergoeding betalen?

Vanaf 1 mei 2023 heeft elke werknemer in de privésector die de fiets neemt voor (een deel van) het woon-werktraject in principe recht op een fietsvergoeding volgens de voorwaarden zoals bepaald in de nieuwe cao 164. Voordien bestond er nog geen algemeen recht op een fietsvergoeding. Cao 164 is aanvullend, wat betekent dat deze enkel speelt indien er nog geen sectorale of ondernemingscao werd afgesloten over de fietsvergoeding.

Als de werkgever echter reeds een jaarabonnement openbaar vervoer vergoedt, zal er geen verplichte fietsvergoeding gelden, omdat de werkgever reeds voor hetzelfde traject tussenkomt in de vervoerskosten.

Is de fietsvergoeding voor elke werknemer 0,27 euro?

Als je nog geen fietsvergoeding toekende, dan zal de fietsvergoeding van 1 mei 2023 inderdaad 0,27 euro per kilometer bedragen.

Als je sector of je onderneming al een fietsvergoeding had vastgesteld in een ondernemings- of sectorale cao, dan blijft die fietsvergoeding van kracht wat betreft de toekenningsvoorwaarden en het bedrag.

Ken je een fietsvergoeding toe zonder dat een sectorale cao of een ondernemingscao je dit oplegt, dan speelt cao 164 eveneens.

Waarom een fietsvergoeding betalen?

De fietsvergoeding is een financieel extraatje dat je werknemers kan overtuigen om de fiets te nemen. Zo draag je bij tot het milieu (alweer een auto minder) én investeer je in de gezondheid van je medewerkers (bewegen is gezond). Bovendien kan het bedrag dat je werknemers via een fietsvergoeding krijgen best hoog zijn.

Dankzij de komst van de e-(bedrijfs)fietsen wordt de gemiddelde woon-werkafstand die met de fiets afgelegd wordt steeds groter. Dus ook het bedrag van de fietsvergoeding wordt groter. Wanneer je medewerker 20 kilometer heen-en-terug fietst, 200 dagen per jaar, aan een fietsvergoeding van 0,27 euro, dan heeft hij 1080 euro op jaarbasis. Dat is toch mooi meegenomen!

Bovendien biedt onze partner Mbrella de nodige ondersteuning aan bedrijven om fietsvergoedingen makkelijk te beheren. Je kan via hun tool woon-werkverkeer met één klik registreren, favoriete ritten makkelijk herhalen en bovendien is dit allemaal vlot te combineren met jouw Acerta payroll. Met een sterke focus op employee self service en automatisatie zijn fietsvergoedingen via Acerta en Mbrella kinderspel.

Duurzame mobiliteit als troef

Een duurzaam mobiliteitsplan op maat werknemers is een prioriteit voor elke hr-afdeling.

Ontdek de mogelijkheden

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024
Karolien Van Herpe

Hoe is het met het mobiliteitsbudget gesteld vijf jaar na de invoering ervan? Wat zijn de meest populaire keuzes? We geven je ook nog een overzicht van de voordelen als werknemer.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer