Vorige

Sociale verkiezingen: wat is de ‘occulte periode’?

02 december 2019 Marlies Santermans Werkgevers

De procedure voor de sociale verkiezingen zal deze maand van start gaan. De verkiezingsdag zelf valt in mei 2020. Sociale verkiezingen zijn verplicht voor bedrijven die meer dan vijftig of honderd mensen tewerk stellen. Er worden afgevaardigden gekozen voor het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en voor de ondernemingsraad (OR). Voor de eigenlijke verkiezingsdag vindt er een occulte periode plaats waarin je beter niemand ontslaat. Wat houdt dat nu precies in?

Leestijd: Later lezen?

Hoe gaat het in zijn werk?

Dertig dagen voor de start van de officiële procedure, in januari 2020, begint de occulte periode. De occulte periode is de periode waarin de werknemers zich kandidaat kunnen stellen voor de sociale verkiezingen en vervolgens ontslagbescherming genieten. Elke werknemer die zich kandidaat stelt geniet een ontslagbescherming 30 dagen voor de start van de officiële procedure tot 35 dagen na die dag. Als werkgever weet je gedurende die 65 dagen niet welke medewerkers zich kandidaat stelden, aangezien de finale kandidatenlijst pas eind maart bekend gemaakt wordt, dus is het raadzaam dat je niemand ontslaat. De bescherming eindigt op de dag dat de vakbond de kandidatenlijst bekend maakt. Doorgaans loopt de occulte periode van 12 januari tot 30 maart.

Wat als je toch iemand ontslaat?

Als je toch iemand ontslaat tijdens de occulte periode en dus de ontslagbescherming niet respecteert, ben je verplicht om een ontslagvergoeding uit te keren. Die kan oplopen tot enkele jaarlonen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je dus best vanaf januari 2020 tijdelijk geen ontslagen meer indienen.

Enkel om dringende redenen (vooraf door de arbeidsrechtbank erkend) of door economische of financiële redenen (vooraf door het paritair comité erkend) kan je medewerkers ontslaan zonder hoge ontslagvergoedingen te moeten uitkeren tijdens de verborgen beschermingsperiode.

Deel dit artikel

Marlies Santermans

Geschreven door Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Gerelateerde artikels

De sociale verkiezingen zijn in aantocht
Werkgevers

De sociale verkiezingen zijn in aantocht

04 september 2019

In 2020 zijn er opnieuw sociale verkiezingen. Heel wat bedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen, want de verkiezingsprocedure zelf start immers al in december 2019.

Lees meer
Sociale Verkiezingen 2020: elektronisch stemmen vanop de werkplek
Werkgevers

Sociale Verkiezingen 2020: elektronisch stemmen vanop de werkplek

30 april 2019

De werkvloer van de toekomst is er één waarbij technologie de werknemers ondersteunt. Geen wonder dat er zo vaak met de term ‘digitalisering’ om de oren geslagen wordt. Zelfs bij de sociale verkiezingen dringt de digitalisering door, en moedigen de sociale partners een modernisering van de procedure aan.

Lees meer
Zet deze data van de Sociale Verkiezingen in je agenda
Werkgevers

Zet deze data van de Sociale Verkiezingen in je agenda

22 maart 2019

Of je er nu klaar voor bent of niet: in mei 2020 worden er weer sociale verkiezingen georganiseerd. Dat lijkt veraf, maar rekening houdende met een procedure die welgeteld 150 dagen duurt, betekent dit dat de aftrap reeds gegeven wordt in december 2019. De kans is echter groot dat je nu al, in de aanloop naar die start, volop voorbereidingen aan he...

Lees meer