Vorige

Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven

08 september 2021 Charlotte Thijs Werkgevers

Hoe zal de mobiliteit er in de toekomst uitzien? Volgens 35 % van de werkgevers is duurzame mobiliteit één van de belangrijkste hr-thema’s voor de komende drie jaar. Dat blijkt uit onze tweejaarlijkse werkgeversbevraging. Daarmee strandt het thema ‘duurzame mobiliteit’ op een tweede plaats in het hr-prioriteitenlijstje. Iets meer dan de helft (54 %) van deze werkgevers buigt zich al over het mobiliteitsvraagstuk en geeft aan er mee bezig te zijn. Twee trends zullen helpen om die duurzame mobiliteit vorm te geven de komende jaren: de fiscale maatregelen van de overheid en het hybride werken.

Leestijd: Later lezen?

Trend 1: Vergroening wagenpark door fiscale maatregelen

De regering voorziet fiscale maatregelen om bedrijfswagens tegen 2026 te vergroenen: alleen bedrijfswagens die geen broeikasgassen uitstoten, zullen nog volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Dat heeft natuurlijk zijn effect op de bedrijfswagenparken van de Belgische ondernemingen. Hoe groter het wagenpark, hoe groter de impact van de nieuwe fiscaliteit is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral grote bedrijven nu al stappen nemen naar een groener wagenpark.

Maar ook de ‘Lage Emissie Zones (LEZ)’ en de ban op diesel- en benzinewagens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 2035 spelen een rol in de vergroening van de mobiliteit van bedrijven. Wanneer werkgevers aan het rekenen gaan, dan wordt de elektrische bedrijfswagen snel een aantrekkelijke optie.

Trend 2: Minder pendelkilometers door hybride werken

Het hybride werken (plaats- en tijdsonafhankelijk werken) heeft ook zijn effect op de mobiliteit van medewerkers. Wanneer de medewerkers regelmatig van thuis uit werken, dan worden er ook minder pendelkilometers gereden. Wie minder rijdt, kiest misschien ook voor een andere vervoersoplossing. Dan valt de keuze eventueel op een andere type bedrijfswagen, of spenderen de medewerkers hun budget liever aan een elektrische fiets of het openbaar vervoer. Een divers palet aan vervoersopties zal door de medewerkers ongetwijfeld geapprecieerd worden.

Werkgevers zijn vandaag al bezig met mobiliteit

Maar hoe is de situatie vandaag? Volgens onze bevraging stimuleert 47 % van de werkgevers duurzame mobiliteit al via de verloning, waarbij 43% onder hen aangeeft dit te doen via elektrische bedrijfswagens. De elektrische fiets (47%) en abonnementen openbaar vervoer (46%) zijn nog niet iets populairder.

Mobiliteit op maat van jouw werknemer

Het mobiliteitsbudget, de bedrijfsfiets, de elektrische bedrijfswagen... Mobiliteit wordt steeds vaker een troef die je als werkgever kan uitspelen, zeker in tijden van arbeidskrapte. Bied jij je werknemers al een mobiliteitsplan op maat? En weet je ook wat hun specifieke behoeften zijn?

Op weg naar duurzame mobiliteit

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Verlonen: niet alleen geld telt
Werkgevers

Verlonen: niet alleen geld telt

31 mei 2022 Ellen Roelants

Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit recent onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers.

Lees meer