Vorige

Vlaamse aanmoedigingspremie bij 1/10 ouderschapsverlof

11 augustus 2020 Werkgevers
Annelies Bries

Sinds 1 juni 2019 kunnen werknemers 1/10 ouderschapsverlof gebruiken. Het is een nieuwe formule die maand na maand aan populariteit wint. Bovendien is er goed nieuws: vanaf 1 september 2020 kan je werknemer aanspraak maken op een Vlaamse aanmoedigingspremie bij 1/10 ouderschapsverlof.

Leestijd: Later lezen?

Wat is een Vlaamse aanmoedigingspremie?

Een Vlaamse aanmoedigingspremie is een aanvullende uitkering die je werknemer van de Vlaamse overheid krijgt, boven op de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Werknemers in de privésector of de socialprofitsector die tewerkgesteld zijn in het Vlaamse Gewest, kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een Vlaamse aanmoedigingspremie wanneer zij een thematisch verlof of een tijdskrediet opnemen.

Zo bestaat de aanmoedigingspremie ‘Zorgkrediet’ voor werknemers die een ouderschapsverlof nemen. De aanmoedigingspremie was al voorzien voor werknemers die een voltijds, halftijds of 1/5 ouderschapsverlof nemen. Voortaan wordt deze premie ook voorzien voor werknemers die een 1/10 ouderschapsverlof nemen.

Voltijds ouderschapsverlof kan sinds 1 juni 2019 genomen worden in weken in plaats van maanden. Hiervoor is er nog geen aanmoedigingspremie voorzien.

Hoe kan je de aanmoedigingspremie aanvragen?

Vanaf 1 september 2020 kan je werknemer een aanmoedigingspremie aanvragen wanneer hij een 1/10 ouderschapsverlof opneemt. Een aanvraag is mogelijk voor ouderschapsverloven die na of op 1 september 2020 aanvangen of voor 1/10-ouderschapsverloven die nog steeds lopen op die datum. De werknemer kan de aanvraag online indienen via de website van Vlaanderen.

Je administratie rond tijdskrediet en thematische verloven uitbesteden?

Doen je werknemers beroep op ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief? Deze procedures vragen specifieke juridische kennis en heel wat administratieve formaliteiten. Al eens aan outsourcing van dit werk gedacht?

Besteed je administratie uit

Meer informatie over de aanmoedigingspremie vind je in afdeling 101 van de Sociale Gids in Trefzeker. De bedragen van de premie kan je terugvinden in de Actuele Bedragen.

Meer weten over ouderschapsverlof, de andere thematische verloven of tijdskrediet? Dan kan je meer lezen in Afdeling 12.I en 12.II van de Sociale Gids in Trefzeker.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer