4 op de 10 ondernemers werken meer dan 50 uur per week
Aantal werkuren van zelfstandigen daalt wel sterkst van alle landen van de EU
Brussel, 13 juli 2025 – 4 op de 10 zelfstandigen in Vlaanderen werken meer dan 50 uur per week. Nog eens 36% werkt gemiddeld tussen de 40 en 50 uur per week. Dat lijkt veel, maar vroeger was de werkweek van zelfstandigen nòg langer: uit Eurostat-cijfers blijkt dat België van alle Europese landen de sterkste daling kent in gewerkte uren bij zelfstandigen in de afgelopen tien jaar: min 17% sinds 2014. Zelfstandigen zijn de dag van vandaag best tevreden over hun werk-privébalans: ze geven die een gemiddelde score van 7,4 op 10. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse Welzijnsbarometer van hr-expert Acerta bij meer dan 1300 Vlaamse zelfstandigen in hoofdberoep. “Jobtevredenheid bij zelfstandigen wordt niet bepaald door het aantal gewerkte uren per week, wel door het onafhankelijk kunnen werken en de passie voor het werk dat ze doen”, aldus de experten van Acerta.
4 op de 10 zelfstandigen werken meer dan 50 uur/week
Hoeveel uren je werkt, bepaalt niet hoe tevreden je bent over je job, zeker niet onder de zelfstandigen in Vlaanderen. Dat is een van de belangrijkste bevindingen uit de jaarlijkse Welzijnsbarometer van Acerta. Bij 40% van de zelfstandigen bestaat het werk uit meer dan 50 uur per week. 36% besteedt tussen de 40 en 50 uur aan hun zelfstandige activiteiten, terwijl 24% zich beperkt tot 40 uur of minder. Opvallend is dat zelfstandigen met werknemers gemiddeld meer uren werken. 54% onder hen klopt weken van meer dan 50 uur. Ter vergelijking: onder de zelfstandigen zonder personeel werkt ‘slechts’ 34% weken van meer dan 50 uur.

Figuur 1: Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan werk? - Welzijnsbarometer zelfstandigen
Tegelijkertijd blijkt uit een analyse van Eurostat-cijfers dat zelfstandigen in ons land hun werkweek de voorbije tien jaar sterk hebben teruggeschroefd. In vergelijking met tien jaar geleden, kloppen Belgische ondernemers nu 17% minder uren. In geen enkel ander EU-land was die daling het voorbije decennium zo groot.

Figuur 2: procentuele verandering in gemiddeld aantal gewerkte uren per week 2014 -2024 (Eurostat)
Werk-privébalans van zelfstandigen krijgt een 7,4 op 10
Ondanks de lange werkweken zijn zelfstandigen best tevreden over hun werk-privébalans. Ondernemers in Vlaanderen geven hun werk-privébalans gemiddeld een 7,4 op 10. 72% van de zelfstandigen vindt hun werk-privébalans voldoende (6 of hoger). Voor 18% is deze onvoldoende (minder dan 5). Opvallend is het verschil tussen oudere en jongere zelfstandigen: 40-plussers geven hun eigen werk-privébalans gemiddeld een 7,5 op 10, terwijl zij onder de 40 een 6,9 geven.

Figuur 3: zelfscore werk-privébalans door zelfstandigen ouder en jonger dan 40 - Welzijnsbarometer zelfstandigen
Carla Van Corenland, Manager Finance & Services bij Acerta: “Zelfstandigen van boven de 40 hebben vaak hun draai gevonden: met meer ervaring, een stabieler klantenbestand en heldere grenzen weten zij beter wat werkt voor henzelf. Ze zitten in een andere levensfase, hebben minder behoefte om zich te bewijzen en kiezen bewuster voor balans – en dat zie je terug in hun tevredenheid over de werk-privébalans. Toch mogen we niet vergeten dat de werkdruk hoog ligt voor de meeste zelfstandigen, maar daar staan natuurlijk ook heel wat voordelen tegenover. Het draait om het vinden én behouden van evenwicht. Vaak doen zelfstandigen nog administratief werk en boekhouding buiten de normale werkuren, wat stress veroorzaakt. De oplossingen zijn: tijd ervoor reserveren of uitbesteden. Bovendien is de overgang van zelfstandige naar werkgever een belangrijke stap. Wie mensen in dienst neemt, verliest een deel controle en krijgt er taken bij: rekrutering, opleiding, loonbeleid... Een zelfstandige die werkgever wordt, zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe rol. In het begin betekent dit vaak meer uren werken, want aanvankelijk blijven zij hun oorspronkelijke taken uitvoeren en nemen zij de nieuwe taken erbij. Geleidelijk leert de zelfstandige dan taken uit te besteden. Digitale ontzorging is daarbij ook heel belangrijk. Automatiseren van facturatie kan tot 4 u per week schelen – tijd die naar strategie of gezin kan.”
Werken onder tijdsdruk
Uit de Welzijnsbarometer blijkt tot slot dat 58% van de zelfstandigen onder tijdsdruk werkt. 53% zou vaker vakantie nemen als het werk dit toeliet. De helft van de ondernemers moet vaak in het weekend werken. 40% is tijdens vakanties nog bezig met werk en kan niet goed ontspannen.

Figuur 4: Zelfstandigen over werkdruk en tijdsbesteding - Welzijnsbarometer zelfstandigen
Carla Van Corenland: "Veel zelfstandigen ervaren vrijheid in hun werk, maar het idee dat ‘de zaak altijd moet blijven draaien’ zorgt ervoor dat rustmomenten en vakantie vaak op de achtergrond raken. Sommigen hebben bovendien moeite met echt los te koppelen, maar zij zijn wel tevreden over hun job. Velen ervaren autonomie als positief. Rust nemen is vaak wél mogelijk, maar wordt uitgesteld door verantwoordelijkheid of perfectionisme. Balans is daarbij de sleutel tot succes.”
Over de cijfers
Acerta Consult bevroeg via de Welzijnsbarometer Vlaamse zelfstandigen in hoofdberoep over verschillende thema’s: mentaal & fysiek welzijn, de work-lifebalans en financiën. Er namen meer dan 1300 zelfstandigen deel aan de bevraging, 61% mannen en 39% vrouwen, 70% zonder werknemers en 30% met: 10% heeft 1 werknemer in dienst,13% heeft 2-5 werknemers in dienst en 8% meer dan 5. De bevraging liep van 20 februari 2025 tot 10 maart 2025.
Daarnaast analyseerde Acerta Consult gegevens over het gemiddeld aantal gewerkte uren bij zelfstandigen, afkomstig uit de publieke databank van Eurostat – het statistiekbureau van de Europese Unie. Deze cijfers zijn gebaseerd op de Labour Force Survey (LFS), een huishoudenquête die in alle EU-lidstaten wordt uitgevoerd onder coördinatie van Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat). In België wordt de dataverzameling verzorgd door Statbel (https://statbel.fgov.be/nl).
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker