Vorige

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024 Accountants
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie is door iedereen gekend, maar wordt het ook door iedereen omarmd en ingezet om het werk te verlichten? Uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat de accountancysector alvast positief staat tegenover deze slimme technologie. Het daadwerkelijk gebruiken van AI zit bij de meerderheid van de accountants echter nog niet top of mind.

Leestijd: Later lezen?

AI als partner in je systemen

Hoewel de meeste accountants AI enthousiast onthalen, maken ze nog niet echt gebruik van AI-toepassingen. Wat vandaag wel wordt ingezet zijn zaken zoals chatbots, wat de klanten- en interne communicatie een stuk vlotter laat verlopen. Artificiële Intelligentie integreren binnen de accountancysector vraagt een bredere visie, want deze sector staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van een groter ecosysteem. Denk maar aan een constante samenwerking met bedrijven, banken, sociaal secretariaten, hr-diensten en softwareleveranciers.

Een efficiënte samenwerking met al deze partners is cruciaal, maar brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Zo heb je geïntegreerde systemen nodig om die samenwerking tot stand te laten komen. Het voordeel van AI? Die zal deze systemen alleen nog maar performanter maken.

AI als extra hulp

De vraag die steeds en overal binnen organisaties opduikt: zal AI (mijn) job overnemen? De arbeidskrapte woedt al enkele jaren in elke sector. Jobs worden net zeer waardevol en zullen onder invloed van de snelle digitalisering mee veranderen. AI zal hier net bijdragen en zowel taken overnemen als nieuwe opportuniteiten bieden: door minder repetitief en minder input-werk, komt er tijd vrij. Die tijd geeft accountants de mogelijkheid en vrijheid zich te focussen op andere aspecten van de job. Steeds meer verwachten klanten namelijk dat accountants ook de rol van businesscoach opnemen.

De uitdaging van AI binnen de accountancysector

Dat accountants openstaan voor AI en enthousiast uitkijken naar de verdere transformatie ervan is enkel maar positief. De echte uitdaging die AI brengt, zal vooral zijn om de opportuniteiten ook effectief in te zetten voor de klant. Dat vereist natuurlijk een bepaalde expertise. Ons advies? Sta open voor verandering en wees bereid om te leren want zo blijf je groeien.

Als Acerta-partner ben je altijd een stapje voor

Sparren over de nieuwste trends in de accountancysector? Je TBA staat voor je klaar. Wil je meer weten over cyber security en hoe je goed en veilig omgaat met de persoonlijke gegevens van je klanten? Schrijf je dan zeker in voor de Acerta Summit op 30 mei 2024, een exclusief event voor accountants dat je niet wil missen.

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Efficiëntere service voor accountants aan eindklanten? Dat kan, via Acerta.

19 juni 2024
Nicolas Pevenage

De bedrijfsgegevens van je klanten verwerken? Als accountant is het dagelijkse kost. Gelukkig kan dit nu sneller en efficiënter. Via het cloudplatform Silverfin kan je de sociale balans een heel stuk makkelijker opmaken.

Lees meer
Accountants

Dit was de Acerta Summit 2024

05 juni 2024
Lieven Delzeyne

De vijfde editie van de Acerta Summit ligt inmiddels weer achter ons. Onze accountants werden ondergedompeld in de wereld van cyber crime. We vatten deze boeiende en inspirerende dag samen en belichten de belangrijkste topics.

Lees meer
Accountants

Van accountant tot partner in life

15 september 2022
Lieven Delzeyne

Ook als accountant krijg je voortdurend te maken met innovatie en verandering. Waarom moet je in deze golf meegaan en welke meerwaarde biedt het jou? Dat was meteen ook de rode draad in de keynotes van Steven Van Belleghem & Thierry Geerts (CEO Google Belux) tijdens de Acerta Summit 2022. Wij vatten het voor je samen.

Lees meer