Vorige

Dit was de Acerta Summit 2024

05 juni 2024 Accountants
Lieven Delzeyne

Vorige week organiseerden we onze vijfde Acerta Summit. We verwelkomden meer dan 350 enthousiaste accountants en sprekers. Het centrale thema voor deze editie: cyber crime. Door de snelgroeiende integratie van AI en de digitalisering op zowel de werkvloer als in ons persoonlijk leven, neemt helaas ook de cybercriminaliteit toe. Hoe gaan we hier best mee om? Dit zijn de belangrijkste takeaways.

Leestijd: Later lezen?

AI vs cyber security

Onze eigen CEO, Christophe Deroose, trapte de Acerta Summit af met enkele belangrijke hr-uitdagingen voor bedrijfsleiders. Meer dan ooit voelen we het tekort aan talenten op de arbeidsmarkt en moeten bedrijven extra inspanningen leveren op vlak van rekrutering en retentie. Ook de komst van AI zal impact hebben op de job(inhoud) van werknemers en het profiel van de accountant veranderen. Ons advies? Neem artificiële intelligentie in handen en bereid je mensen erop voor.

Pas je AI op een juiste manier toe, zal het ons leven een heel stuk vergemakkelijken. De keerzijde van deze medaille? Het opent vele deuren voor cybercriminelen. Enkele cijfers:

  • 23% meer cyberaanvallen wereldwijd in 2023;
  • 4.000 aanvallen per seconde;
  • 10 miljoen verdachte berichten gestuurd naar Safeonweb in 2023.

Uit onze bevraging blijkt dat 1 op de 5 accountancykantoren ooit al een cybersecurity-incident meemaakte, maar 1 op de 3 er alsnog vanuit gaat dat het hen niet zal overkomen. 17% van de kantoren erkent zelfs dat hun veiligheidsniveau onderpresteert.

Als accountant heb je toegang tot zeer persoonlijke gegevens van je klanten waardoor cybersecurity op elk moment verzekerd zou moeten zijn.

Cybercriminaliteit uitgelicht

Hoe staat ons land er nu echt voor als we kijken naar cybercriminaliteit? Welke vormen van cybercrime bestaan er en hoe kunnen we ons hier tegen wapenen? Christophe Van Bortel, sectiechef Regionale Computer Crime Unit (RCCU FGP) Antwerpen nam ons mee in de duistere wereld van cybercrime.

Cybercriminaliteit gebeurt nu en hier moeten we ons allemaal erg bewust van zijn. De fraudemogelijkheden zijn enorm en de job als hacker is steeds lucratiever. Op het dark web kan je cybercrime services in je winkelmandje toevoegen alsof je een pizza zou bestellen op Takeaway.com.

De huidige trends waar je zeker alert voor moet zijn?

  • Beleggingsfraude
  • Phishing
  • Ransomware

De AI-bedreigingen zijn momenteel nog niet te groot, maar zullen we nauwlettend in de gaten moeten houden. Fake news genereren met behulp van AI is snel gebeurd.

Hoe Acerta accountants beschermt in een digitale wereld

Cyberaanvallen herkennen is een goed begin, maar hier de nodige maatregelen tegen nemen is cruciaal. Onze CIO & CDO of the year 2023, Johan Guelluy, gaat hier dieper op in.

83% van de accountants heeft geen vaste procedure om te reageren op cyberincidenten, zo blijkt uit onze bevraging. En dat is best een alarmerend hoog aantal. Want accountants verwerken dagelijks bedrijfsgegevens van klanten.

Binnen Acerta maken we onze werknemers bewust van de gevaren rond cybercriminaliteit en hoe hierop te reageren via onze Acerta Phished Academy: een platform waar je gespecialiseerde trainingen kan volgen rond cyber crime en vervolgens een certificaat kan behalen.

Om accountants alvast goed op weg te helpen, biedt Acerta alle aanwezigen toegang tot onze Phished Academy. Goed voor 5 werknemers per kantoor en dit tot 31 december 2024 (t.w.v. 870 euro). Wil je meer informatie hierover? Neem snel contact op met je Trusted Business Advisor of contactpersoon bij Acerta!

Hoe Acerta jou digitaal kan ondersteunen

Benieuwd hoe Acerta jou nog op andere vlakken kan begeleiden en adviseren? Ontdek de mogelijkheden. Meer weten over cyber security? Contacteer je Trusted Business Advisor om te ontdekken welke specifieke training Acerta aanbiedt aan accountants.

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Efficiëntere service voor accountants aan eindklanten? Dat kan, via Acerta.

19 juni 2024
Nicolas Pevenage

De bedrijfsgegevens van je klanten verwerken? Als accountant is het dagelijkse kost. Gelukkig kan dit nu sneller en efficiënter. Via het cloudplatform Silverfin kan je de sociale balans een heel stuk makkelijker opmaken.

Lees meer
Accountants

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie, het is niemand nog onbekend. Ook niet binnen de accountancysector. AI heeft zijn weg gevonden om ook het leven van accountants te vergemakkelijken, maar hoe draagt AI vandaag bij en waar liggen de groeikansen?

Lees meer
Accountants

Van accountant tot partner in life

15 september 2022
Lieven Delzeyne

Ook als accountant krijg je voortdurend te maken met innovatie en verandering. Waarom moet je in deze golf meegaan en welke meerwaarde biedt het jou? Dat was meteen ook de rode draad in de keynotes van Steven Van Belleghem & Thierry Geerts (CEO Google Belux) tijdens de Acerta Summit 2022. Wij vatten het voor je samen.

Lees meer