Vorige

Starten als zelfstandig accountant? Een populaire keuze.

10 november 2023 Accountants
Lieven Delzeyne

Overweeg je de stap naar zelfstandig accountant of boekhouder? Je bent zeker niet alleen, want in de laatste vijf jaar kwamen er bijna 15%  meer accountants bij. Wat zijn de voordelen van dit statuut en het oprichten van je eigen (accountancy) zaak?

Leestijd: Later lezen?

Accountant in bijberoep of hoofdberoep?

Accountant en boekhouder zijn nog steeds knelpuntberoepen in ons land, maar toch is het aantal zelfstandige statuten de voorbije jaren blijven groeien. Je kan ervoor kiezen te starten in bijberoep waardoor je nog ruimte hebt dit te combineren met een job in loondienst en zo een mooie bijverdienste creëert of je geleidelijk aan kan toewerken naar een hoofdberoep. In 2022 startte de meerderheid van de zelfstandige accountants in hoofdberoep.

Waarom starten als zelfstandig accountant?

De opstart naar zelfstandige verloopt vrij snel en makkelijk. Ook de opstartkosten vallen goed mee en verlagen daarom de drempel aanzienlijk. Sinds begin 2023 zijn er ook een aantal veranderingen ten voordele van het zelfstandige statuut. Zo krijg je o.a. betere sociale bescherming.

Als zelfstandige boekhouder of accountant is er ook een deel van het werk geautomatiseerd. Technologie neemt steeds meer en beter het routineuze werk op zich en dat maakt dat de accountant/boekhouder steeds meer met de interessante inhoud van de job bezig kan zijn, namelijk advies geven aan klanten.

De voordelen als zelfstandige accountant

  • Vrijheid: je deelt je werk volledig zelf in;
  • Betrokkenheid: je bent dé vertrouwenspersoon van bedrijfsleiders en zelfstandigen;
  • Werkzekerheid: gezien het stijgend aantal zelfstandigen per jaar, zal de vraag naar accountants nooit uitdoven.

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Accountants

Dit was de Acerta Summit 2024

05 juni 2024
Lieven Delzeyne

De vijfde editie van de Acerta Summit ligt inmiddels weer achter ons. Onze accountants werden ondergedompeld in de wereld van cyber crime. We vatten deze boeiende en inspirerende dag samen en belichten de belangrijkste topics.

Lees meer
Accountants

5 redenen waarom accountancy kantoren de stap naar extra dienstverlening (nog) niet zetten

29 april 2024
Lieven Delzeyne

Hoe zet je als accountancy kantoor volop in op extra dienstverlening? Tijdens deze Acerta Talk geeft CEO & founder van Bizzcontrol, Nicholas De Nil, tips en advies en kaart hij de uitdagingen en struikelblokken aan waar vele accountancy kantoren mee geconfronteerd worden.

Lees meer
Accountants

AI binnen de accountancysector: vriend of vijand?

05 maart 2024
Lieven Delzeyne

Artificiële Intelligentie, het is niemand nog onbekend. Ook niet binnen de accountancysector. AI heeft zijn weg gevonden om ook het leven van accountants te vergemakkelijken, maar hoe draagt AI vandaag bij en waar liggen de groeikansen?

Lees meer