Vorige

5 tips om beter te studeren

15 mei 2023 Starters

Het is weer zover: de blok. Nog even doorbijten en je hebt je diploma op zak. Om je een duwtje in de rug te geven, doet Acerta je hieronder vijf tips uit de doeken om je minst favoriete tijd van het jaar door te komen. In slechts twee minuten tijd stomen we je klaar voor je allerlaatste examenperiode.

Leestijd: Later lezen?

1. To-do

Maak een realistisch studeerschema. Zo kan je inplannen hoeveel uren je kan studeren per vak maar zorg er ook elke dag van de blok minstens één leuke pauze-activiteit op de planning staat, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Wandelen met de hond, een workout met je kotgenoot of een warm bad? Jij kiest! Zorg dat je ogen eens ontspannen en beperk je schermtijd tijdens je pauze. Of je nu 5 minuten pauzeert na iedere 25 minuten focus, of ieder uur een iets langere pauze neemt, zoek je beste ritme en probeer je er aan te houden. Zonder ontspanning lukt de inspanning niet, gun jezelf dus genoeg pauzes! 

2. How-to

Een volledig gemarkeerde cursus in alle kleuren van de regenboog helpt je niet om de inhoud ervan beter te onthouden. Wat helpt dan wel? De leerstof structureren, analyseren en jezelf bevragen. Hoe? Door bijvoorbeeld naast de slides zowel je eigen notities als informatie uit je handboek samen te voegen, een begrippenlijst of steekkaarten te maken. Belangrijk is dat je betrokken en actief bezig bent met de leerstof. Zo begrijp je de informatie en neem je die op in je geheugen. Durf jezelf te ondervragen en wees kritisch wanneer je naar het volgende hoofdstuk bladert.

3. Slapend slim

Genoeg slaap klinkt misschien cliché maar is essentieel voor het geheugen om informatie te kunnen vergaren én onthouden. De wetenschappelijke uitleg hiervoor is dat er tijdens bepaalde fases van je slaap nieuwe verbindingen tussen bepaalde hersencellen worden opgebouwd. Doe dus geen nachtje door tijdens de blok maar zorg voor een goede nachtrust! Probeer ook een goed ritme aan te houden en sta iedere dag rond hetzelfde uur op. Zo moet je lichaam zich niet voortdurend aanpassen.

4. Don’t disturb

Elimineer alle afleiding. Het is snel gebeurd: je krijgt een notificatie van Instagram of TikTok en voor je het weet, ben je een uur later nog steeds aan het scrollen. Productief is dat niet. Zet je smartphone in vliegtuigmodus, schakel notificaties uit of vraag je huisgenoten om je gsm of laptop ergens veilig op te bergen.

5. Journaling

Last but not least. Dwalen je gedachten af tijdens het studeren omdat je al aan het dromen bent van alles wat je na de blok van plan bent? Een reis naar verre oorden, chillen met vrienden of een uitdagende job? Journaling kan je hier bij helpen. Schrijf alles wat je graag zou willen doen neer in een notebook en pik dit na je examens weer op.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer