Vorige

5 tips om beter te studeren

17 mei 2024 Starters

Het is weer zover: de blok. Nog even doorbijten en je hebt je diploma op zak. Om je een duwtje in de rug te geven, doet Acerta je hieronder vijf tips uit de doeken om je minst favoriete tijd van het jaar door te komen. In slechts twee minuten tijd stomen we je klaar voor je allerlaatste examenperiode.

Leestijd: Later lezen?

1. To-do

Maak een realistisch studeerschema. Zo kan je inplannen hoeveel uren je kan studeren per vak maar zorg er ook elke dag van de blok minstens één leuke pauze-activiteit op de planning staat, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Wandelen met de hond, een workout met je kotgenoot of een warm bad? Jij kiest! Zorg dat je ogen eens ontspannen en beperk je schermtijd tijdens je pauze. Of je nu 5 minuten pauzeert na iedere 25 minuten focus, of ieder uur een iets langere pauze neemt, zoek je beste ritme en probeer je er aan te houden. Zonder ontspanning lukt de inspanning niet, gun jezelf dus genoeg pauzes! 

2. How-to

Een volledig gemarkeerde cursus in alle kleuren van de regenboog helpt je niet om de inhoud ervan beter te onthouden. Wat helpt dan wel? De leerstof structureren, analyseren en jezelf bevragen. Hoe? Door bijvoorbeeld naast de slides zowel je eigen notities als informatie uit je handboek samen te voegen, een begrippenlijst of steekkaarten te maken. Belangrijk is dat je betrokken en actief bezig bent met de leerstof. Zo begrijp je de informatie en neem je die op in je geheugen. Durf jezelf te ondervragen en wees kritisch wanneer je naar het volgende hoofdstuk bladert.

3. Slapend slim

Genoeg slaap klinkt misschien cliché maar is essentieel voor het geheugen om informatie te kunnen vergaren én onthouden. De wetenschappelijke uitleg hiervoor is dat er tijdens bepaalde fases van je slaap nieuwe verbindingen tussen bepaalde hersencellen worden opgebouwd. Doe dus geen nachtje door tijdens de blok maar zorg voor een goede nachtrust! Probeer ook een goed ritme aan te houden en sta iedere dag rond hetzelfde uur op. Zo moet je lichaam zich niet voortdurend aanpassen.

4. Don’t disturb

Elimineer alle afleiding. Het is snel gebeurd: je krijgt een notificatie van Instagram of TikTok en voor je het weet, ben je een uur later nog steeds aan het scrollen. Productief is dat niet. Zet je smartphone in vliegtuigmodus, schakel notificaties uit of vraag je huisgenoten om je gsm of laptop ergens veilig op te bergen.

5. Journaling

Last but not least. Dwalen je gedachten af tijdens het studeren omdat je al aan het dromen bent van alles wat je na de blok van plan bent? Een reis naar verre oorden, chillen met vrienden of een uitdagende job? Journaling kan je hier bij helpen. Schrijf alles wat je graag zou willen doen neer in een notebook en pik dit na je examens weer op.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Het prestarterstraject van Acerta: in één rechte lijn richting ondernemerschap, nu in samenwerking met de Vlaamse overheid

28 juni 2024
Christine Festjens

De eerste stappen zetten als startend ondernemer? Er komt vaak veel bij kijken en dat kan gemotiveerde starters afschrikken. Via het prestarterstraject van Acerta brengen we je van start naar finish gedurende zes weken. Inschrijven kan nog!

Lees meer
Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer