Vorige

5 tips om beter te studeren

03 januari 2023 Starters

Het is weer zover: de blok. Nog even doorbijten en je hebt je diploma op zak. Om je een duwtje in de rug te geven, doet Acerta je hieronder vijf tips uit de doeken om je minst favoriete tijd van het jaar door te komen. In slechts twee minuten tijd stomen we je klaar voor je allerlaatste examenperiode.

Leestijd: Later lezen?

1. To-do

Maak een realistisch studeerschema. Zo kan je inplannen hoeveel uren je kan studeren per vak maar zorg er ook elke dag van de blok minstens één leuke pauze-activiteit op de planning staat, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Wandelen met de hond, een workout met je kotgenoot of een warm bad? Jij kiest! Zonder ontspanning lukt de inspanning niet, gun jezelf dus genoeg pauzes!

2. How-to

Een volledig gemarkeerde cursus in alle kleuren van de regenboog helpt je niet om de inhoud ervan beter te onthouden. Wat helpt dan wel? De leerstof structureren, analyseren en jezelf bevragen. Hoe? Door bijvoorbeeld naast de slides zowel je eigen notities als informatie uit je handboek samen te voegen, een begrippenlijst of steekkaarten te maken. Belangrijk is dat je betrokken en actief bezig bent met de leerstof. Zo begrijp je de informatie en neem je die op in je geheugen.

3. Slapend slim

Genoeg slaap klinkt misschien cliché maar is essentieel voor het geheugen om informatie te kunnen vergaren én onthouden. De wetenschappelijke uitleg hiervoor is dat er tijdens bepaalde fases van je slaap nieuwe verbindingen tussen bepaalde hersencellen worden opgebouwd. Doe dus geen nachtje door tijdens de blok maar zorg voor een goede nachtrust!

4. Don’t disturb

Elimineer alle afleiding. Het is snel gebeurd: je krijgt een notificatie van Instagram of TikTok en voor je het weet, ben je een uur later nog steeds aan het scrollen. Productief is dat niet. Zet je smartphone in vliegtuigmodus, schakel notificaties uit of vraag je huisgenoten om je gsm of laptop ergens veilig op te bergen.

5. Journaling

Last but not least. Dwalen je gedachten af tijdens het studeren omdat je al aan het dromen bent van alles wat je na de blok van plan bent? Een reis naar verre oorden, chillen met vrienden of een uitdagende job? Journaling kan je hier bij helpen. Schrijf alles wat je graag zou willen doen neer in een notebook en pik dit na je examens weer op.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

3 financiële vragen van startende zelfstandigen
Starters

3 financiële vragen van startende zelfstandigen

01 februari 2023 Els Schellens

Starten als zelfstandige brengt heel wat vragen met zich mee. We bundelden drie veelgestelde financiële vragen uit onze Starters academie.

Lees meer
Beschik jij over de nodige management skills?
Starters

Beschik jij over de nodige management skills?

03 januari 2023

Een goed management is onmisbaar bij het uitbouwen van een eigen praktijk maar toch wordt hier tijdens je opleiding vaak te weinig aandacht aan besteed. Ook een gunstige positionering op de markt is noodzakelijk om het juiste cliënteel aan te trekken. Bovendien kiest een groot aantal vrij beroepers voor een associatie, een samenwerkingsverband dat...

Lees meer
Hoe bereken je je loon als zelfstandig vrij beroeper?
Starters

Hoe bereken je je loon als zelfstandig vrij beroeper?

03 januari 2023

Je ondernemersbloed kriebelt en je eigen kantoor of praktijk starten is voor jou een logische keuze. In tegenstelling tot werknemers in loondienst krijg je als zelfstandig vrij beroeper niet zomaar elke maand een vast loon op je rekening gestort.

Lees meer