Vorige

Opstarten als zelfstandig architect

01 oktober 2019 Starters

Als architect ben je enorm veelzijdig: naast een hoop wetenschappelijke kennis ben je ook nog eens een krak in het ontwerpen! Na je studies kan je ervoor kiezen om te starten in loondienst, als zelfstandige of als ambtenaar. Welke keuze je ook maakt de beroepsvoorwaarden blijven dezelfde. Maar wat met de opstartformaliteiten? Ben je geen administratieve duizendpoot? Pre-registreer je dan nu bij Acerta. Wij contacteren je op het gepaste moment om je opstart in orde te brengen. 

Leestijd: Later lezen?

1. Opstartformaliteit: jouw administratieve opstart

Als architect-stagiair werk je onder hetzelfde statuut als de architectenleden van de Orde, namelijk: zelfstandige; bezoldigde; of ambtenaar. Indien je ervoor kiest om als zelfstandige te starten, moet je een aantal dingen in orde brengen vóór de aanvang van je stage. Acerta regelt de volgende zaken tijdig voor jou:

  • Jouw ondernemingsnummer
  • Jouw btw-nummer
  • Jouw sociale zekerheid

2. Opstartformaliteit: opstarten als rechtspersoon

De meeste architecten starten op als rechtspersoon. Een rechtspersoon is een juridische entiteit. Er zijn twee groepen van rechtspersonen, beide zijn vennootschapsvormen. Bij de onvolkomen rechtspersoon is er in tegenstelling tot de volkomen rechtspersoon een beperkte afscheiding tussen het vermogen van de vennootschap en het privévermogen van de vennoten.

3. Beroepsvoorwaarde: 2 jaar durende stage

Na je studies, die een stevige fundering zijn, ben je verplicht om twee jaar stage te volgen. Hiermee bouw je met praktische ervaring verder op je fundering. Ben je nog op zoek naar een stageplek? Dan kan je terecht bij de Orde van Architecten. Je vindt er een lijst van openstaande vacatures. Eenmaal je een stageplek hebt gevonden, stuur je naast je stageaanvraag, verschillende formulieren door naar de Orde van Architecten. De provinciale raad, van de provincie waar je stagemeester gevestigd is, schrijft je vervolgens als stagiair in op de lijst. Samen met je stagemeester, stel je om de zes maanden een stageplan op. Na afloop van je stage en een positieve eindevaluatie ontvang je een getuigschrift, waarmee je je kan inschrijven op de tabel van de provinciale raad.

4. Opstartformaliteit: verplichte verzekering

Als architect ben je verplicht, bij opstart, om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht. Deze dekt schade, materieel maar ook immaterieel, die een derde oploopt als je onbedoeld een fout maakt. 

Inschrijven als zelfstandig architect-stagiair

Als stagiair-advocaat moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds vóór de start van je stage. Schrijf je nu in als zelfstandige bij Acerta en wij regelen de volgende zaken tijdig voor jou:

- Jouw ondernemingsnummer
- Jouw sociale zekerheid
- Jouw BTW-nummer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer