Vorige

Opstarten als arts in 6 stappen

26 oktober 2018 Starters

Je cursussen heb je onder de loep genomen, stages voltooid en daar is eindelijk na zes jaar het diploma in de algemene geneeskunde. Je staat voor een keuze: ga je opstarten als specialist of word je huisarts? Je studies vormen een start, om het beroep van arts te mogen uitoefenen zijn er verschillende beroepsvoorwaarden. Verder vergeet je best de opstartformaliteiten niet.

Pre-registreer je alvast gratis bij Acerta. Wij verwittigen je voor de volgende administratieve stap.

Leestijd: Later lezen?

1. Beroepsvoorwaarde: visum en inschrijving in de Orde der Artsen

Eenmaal je jouw master in de geneeskunde hebt behaald, ontvang je automatisch van de FOD Volksgezondheid een voorlopig visum. Je krijg dan ook een attest om jouw RIZIV-nummer aan te vragen.

Een tweede belangrijke beroepsvoorwaarde bij opstart is de inschrijving bij de Orde des Artsen. Elke provincie heeft zijn eigen raad, richt je dus naar de provincie waar je hoofdactiviteit wordt uitgeoefend. Je neemt volgende papieren in drievoud mee:

  • diploma of promotiebewijs, indien jouw definitief diploma nog niet is uitgereikt;
  • artsenvisum;
  • bewijs van goed gedrag en zeden, niet ouder dan 3 maand.

2. Beroepsvoorwaarde: aanvraag officiële erkenning

Na je basisopleiding als arts volg je een verdere opleiding met stage, voor de bijzondere beroepstitel als huisarts of specialist. Heb je de nodige stagerapporten opgemaakt dan kan je eindelijk jouw erkenning aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Start je als huisarts, dan werk je eerst twee jaar als huisarts in opleiding in een erkende opleidingspraktijk, onder begeleiding van je stagemeester. Indien je opstart als arts-specialist, volgt er een beroepsopleiding van vier tot zes jaar, afhankelijk van je specialisatien onder begeleiding van je coördinerende stagemeester

3. Beroepsvoorwaarde: jouw RIZIV-nummer

Bij positief advies krijg je van het RIZIV een nummer opgestuurd, je vermeldt dit RIZIV-nummer op alle officiële papieren.

Ook als beginnende arts heb je recht op het RIZIV sociaal statuut, dit is een jaarlijkse vergoeding van het RIZIV. Deze vergoeding kan je best gebruiken om jouw eigen sociale bescherming gedeeltelijk te vergroten. Vraag deze vergoeding jaarlijks opnieuw aan vóór 30 september.

4. Beroepsvoorwaarde: verplichte bijscholing of accreditering

Als arts ben je verplicht om je elk jaar bij te scholen. Dit kan bij het LOK, een lokale peer-review kwaliteitsgroep, die de medische diensten kritisch beoordeelt en waakt over de zorgkwaliteit. Als lid van een LOK word je geaccrediteerd. Als opstartende arts kom je in aanmerking voor een voorlopige accreditering van 1 jaar.

5. Verplichte opstartformaliteiten: jouw administratieve opstart

  • Jouw ondernemingsnummer, en inschrijving bij de KBO
  • Jouw BTW-nummer, indien je (gemengd) btw-plichtig bent
  • Jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta

6. Opstartformaliteit: verplichte verzekeringen

Als arts ben je verplicht om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen. Deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht. Je kan deze vergelijken met de “familiale verzekering”. Ze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Moeiteloos starten als zelfstandige na je afstuderen?

Acerta regelt het graag voor jou! Laat je inschrijving meteen in orde brengen, of laat je op tijd herinneren wanneer het tijd is voor de volgende administratieve stap.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer