Vorige

Opstarten als kinesist: zo doe je dat

09 maart 2020 Starters

De eindstreep van je opleiding als kinesist is in zicht! Voor je aan je nieuwe boeiende carrière als zelfstandige kinesist kan beginnen, is het handig om eerst even de opstartformaliteiten en beroepsvoorwaarden te bekijken. Is administratie niet je ding? Dan kan je je alvast gratis pre-registreren bij Acerta. We contacteren je dan wanneer je volgende opstartformaliteit in orde moet worden gebracht.

Leestijd: Later lezen?

1. Beroepsvoorwaarden: erkenning en visum

De start verloopt vlot want de eerste honk is genomen en dit zonder bijkomende inspanning! Enkele weken na het behalen van je diploma, wordt jouw erkenning als kinesist toegekend door de Vlaamse Gemeenschap. Nadien ontvang je het visum van de FOD Volksgezondheid.

2. Beroepsvoorwaarden: RIZIV-nummer

Nadien ontvang je ook je RIZIV nummer, dit nummer vermeld je op alle officiële papieren. Zo worden jouw prestaties doorgegeven en dankzij dit RIZIV-nummer krijgen de patiënten een deel van hun gemaakte kosten via hun ziekenfonds terug. De meerwaarde voor jou is dat jij als opstartende kinesist recht hebt op het RIZIV-Sociaal Statuut. Dit is een jaarlijkse vergoeding van het RIZIV. Vraag deze vergoeding jaarlijks opnieuw aan vóór 30 september.

Tip: gebruik je RIZIV-vergoeding om jouw eigen sociale bescherming gedeeltelijk te vergroten.

3. Opstartformaliteiten: jouw administratieve opstart

  • Jouw ondernemingsnummer, en inschrijving bij de KBO
  • Jouw BTW-nummer, indien je (gemengd) btw-plichtig bent
  • Jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Acerta

4. Opstartformaliteiten: verplichte verzekeringen

Als kinesist ben je verplicht, bij opstart, om een verzekering beroepsaansprakelijkheid te nemen, deze dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is ook verplicht, deze dekt schade, die een derde, oploopt als je onbedoeld een fout maakt. Maak dit zeker in orde voor je opstart!

Moeiteloos starten als zelfstandige na je afstuderen?

Acerta regelt het graag voor jou! Laat je inschrijving meteen in orde brengen, of laat je op tijd herinneren wanneer het tijd is voor de volgende administratieve stap.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer