Vorige

Steeds meer vrouwen kiezen voor ondernemerschap

08 maart 2022 Starters
Katrien Jonckheer

Steeds meer vrouwen wagen de stap naar het ondernemerschap, en dat kunnen we alleen maar (extra) toejuichen op deze internationale vrouwendag. In vergelijking met 2019 - toen er van het coronavirus nog geen sprake was -, waren er vorig jaar 10 % meer vrouwen die hun zelfstandige activiteit hebben opgestart. Wie zijn deze vrouwen met ondernemersbloed? Welke activiteit doen ze als zelfstandige? We doken in onze cijfers en doen onze analyse uit de doeken voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Wie zijn de vrouwen met ondernemersbloed?

Het vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift, maar wie zijn die vrouwen die de stap wagen?

Vrouwelijke ondernemers starten als dertiger met hun zaak

De gemiddelde leeftijd van deze vrouwelijke starters gaat al enkele jaren in dalende lijn. Vijf jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke zelfstandigen die in hoofdberoep startten 39,2 jaar. In 2021 lag die gemiddelde leeftijd op net geen 35 jaar. Bij vrouwelijke starters in bijberoep ligt de gemiddelde leeftijd op iets meer dan 36,5 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 40 jaar.

Vrouwelijke ondernemers starten vooral in bijberoep of als student-ondernemer

Steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap. In 2021 startten 10,5 % meer vrouwen een zelfstandige activiteit op tegenover 2019. Toch zijn ze voorzichtig, want de stijging in vrouwelijk ondernemerschap is voornamelijk te wijten aan de zelfstandigen in bijberoep (+23 %) of student-ondernemers (+48,8 %). Het aantal vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep start, daalde het afgelopen jaar lichtjes (-1,5 %) en ligt nu 10,8 % lager dan in 2019.

Vrouwelijke ondernemers kiezen steeds meer voor (medische) zorgberoepen

De laatste jaren gaan vrouwelijke zelfstandigen steeds meer voor (medische) zorgberoepen. De grootste stijger in hoofdberoep is gespecialiseerd verpleegkundige. In bijberoep is dat apotheker(assistent). Maar ook (bij)beroepen zoals fotografie en grafisch ontwerp zitten in de lift.

Lagere drempel naar ondernemerschap overtuigt vrouwen

Op zoek naar een betere werk-privébalans, een financieel extraatje in de rug of een nieuwe professionele uitdaging… Wat de redenen ook mogen zijn, de drempel naar het ondernemerschap is verlaagd, en dat reflecteert in deze analyse. Bovendien heeft de overheid met verschillende steunmaatregelen aangetoond dat ze de zelfstandigen niet in de steek laten in crisistijden. Wanneer waag jij de stap?

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Het prestarterstraject van Acerta: in één rechte lijn richting ondernemerschap, nu in samenwerking met de Vlaamse overheid

28 juni 2024
Christine Festjens

De eerste stappen zetten als startend ondernemer? Er komt vaak veel bij kijken en dat kan gemotiveerde starters afschrikken. Via het prestarterstraject van Acerta brengen we je van start naar finish gedurende zes weken. Inschrijven kan nog!

Lees meer
Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer