Vorige

De consumptiecheque: een initiatief met mogelijkheden

23 juli 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

De consumptiecheque, een initiatief dat reeds lange tijd op de agenda van de overheid staat. Op 17 juli is het KB over de consumptiecheque gepubliceerd. Vanaf nu is het mogelijk, mits een correct juridisch kader, de consumptiecheque toe te kennen aan je werknemers. Hiermee kan je je werknemers belonen en tegelijk de horeca, de cultuur- en sportsector en de kleinhandel steunen.

Wij polsten bij werkgevers naar hun plannen ermee. Op 100 werkgevers zeiden er 11 dat ze hun werknemers de cheque zouden geven. 64 op de 100 werkgevers waren nog niet overtuigd. De resterende 25% heeft nog tot het einde van het jaar om te beslissen.

Leestijd: Later lezen?

Verdeelde meningen: 11% werkgevers zei al ja, 64% neen

De voorbije maanden gaven je medewerkers ongetwijfeld het beste van zichzelf, een extra stimulans is dan ook op zijn plaats. Al bij de aankondiging van de consumptiecheque en nog voor de publicatie van het KB, had 1 op 10 werkgevers beslist daarvan gebruik te zullen maken. Zo blijkt uit onze bevraging bij 1.079 werkgevers. 64% zou er niet op ingaan, waarvan 1 op 3 werkgevers (33%) wees op budgettaire krapte als reden voor de niet-uitkering. 31% verwees naar reeds toegekende andere types van cheques.

Nog groeimarge voor de consumptiecheque

Hoewel de meerderheid van de werkgevers momenteel niet geneigd is om een consumptiecheque uit te keren, verwachten we nog een positieve groei voor de consumptiecheque. Zo ontvingen we, bij Acerta, heel wat vragen van werkgevers over de voorwaarde en voordelen van consumptiecheques. Dit laat ons vermoeden dat er nog een redelijke groeimarge is, mede omdat sectoren ook een sectorale CAO kunnen sluiten tot toekenning van de consumptiecheque.  Pas eind dit jaar, na het verlopen van de termijn om consumptiecheques toe te kennen, zal het succes van de consumptiecheque echt duidelijk zijn.

Een win-win situatie

De consumptiecheque dient een dubbel doel. Hij biedt enerzijds werkgevers een kans om (bepaalde) werknemers te belonen voor hun harde werk in coronatijden. Anderzijds geeft hij zwaar getroffen sectoren een duwtje in de rug: de horeca, de cultuur- en sportsector en de kleinhandel. De cheque is makkelijk aan te vragen en is fiscaal aantrekkelijk.

De werkgever hoeft ook niet meteen te beslissen om de cheque al dan niet uit te delen: de optie loopt nog tot het einde van het jaar, tot de werkgever dus een beter zicht kan hebben op zijn financiële situatie. Ten slotte is wat de werkgever bruto uitgeeft, meteen wat de mensen netto krijgen.

Klinkt interessant?

Wil je zelf consumptiecheques toekennen aan je werknemers? Kom meer te weten over de voordelen, voorwaarden en praktische aanpak.

Ontdek het hier

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer