Vorige

Het mobiliteitsbudget berekenen: officiële formule

19 oktober 2023 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Goed nieuws voor bedrijven die gebruik willen maken van het mobiliteitsbudget: de overheid heeft een officiële formule gepubliceerd om het bedrag van het jaarlijkse mobiliteitsbudget te berekenen. Dit met het oog op het verhogen van de transparantie, om zo hopelijk een verdere stijging van het mobiliteitsbudget te realiseren.

Leestijd: Later lezen?

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget is een groene oplossing voor werknemers die aanspraak maken op een bedrijfswagen. Met het budget van de bedrijfswagen kunnen werknemers op een alternatieve manier hun mobiliteit invullen (een milieuvriendelijkere wagen, duurzame vervoermiddelen zoals een elektrische fiets…), waarbij het eventueel resterende saldo uitbetaald wordt op het einde van het jaar.

Drie pijlers van het mobiliteitsbudget

Werknemers kunnen het mobiliteitsbudget vrij besteden in 3 pijlers:

Pijler 1: milieuvriendelijke bedrijfswagen

Pijler 2: duurzame vervoermiddelen en huisvestingskosten

Pijler 3: geld

Hoe bereken je het mobiliteitsbudget?

Hoe bereken je als bedrijf nu precies het jaarlijks mobiliteitsbudget? Dat doe je a.d.h.v. je TCO, wat staat voor ‘Total Cost of Ownership’ (de jaarlijkse bruto kosten van de bedrijfswagen voor de werkgever).

Maar welke kosten mogen wel of niet meegenomen worden en wat met de kost van groene bedrijfswagens in pijler 1? Om alle onduidelijkheden hierover uit te klaren, kwam er op het KB van 10 september 2023 een officiële invulling van het begrip TCO.

Nieuwe berekeningsformule

De mogelijkheden voor de berekening van het mobiliteitsbudget blijven behouden:

  • volgens de bedrijfswagen van elke werknemer;
  • via een berekening op basis van een referentiewagen per functieniveau.

2 toegelaten berekeningswijzen vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal de werkgever voor de berekening van het jaarlijkse mobiliteitsbudget en van  de kosten van de milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1, kunnen kiezen tussen de werkelijke kosten of de nieuwe forfaitaire formule.

Werkelijke kosten

Dit zijn alle gemiddelde jaarlijkse kosten van de bedrijfswagen waarvan de werknemer afstand doet. Al deze kosten moeten verplicht meegenomen worden in de berekening. Denk hiervoor aan kosten zoals afschrijving en verzekering van de bedrijfswagen, verkeersbelastingen, kosten m.b.t laadpalen, enz.

Wil je een overzicht van alle werkelijke kosten, contacteer het team van Acerta Legal Consult.

Forfaitaire waardenformule

Als alternatief op de werkelijke kostenformule, heeft de regering nu ook een forfaitaire formule gecreëerd. Dit verhoogt de transparantie en rechtszekerheid en vereenvoudigt ook alle administratie die gepaard gaat met het mobiliteitsbudget.

Er is een aparte formule voor gehuurde/geleasete wagens en voor aangekochte wagens (of financiële leasing).

De gekozen berekeningswijze wordt gecommuniceerd aan de werknemers en wordt vastgelegd voor een periode van minstens 3 jaar, voor de gehele onderneming. Deze keuze kan bijvoorbeeld in de policy m.b.t. mobiliteitsbudget neergeschreven worden.

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer