Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk
De mobiliteit van de werknemer is in volle evolutie. Schrijf je in voor deze opleiding zodat je je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.
Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht, want het nieuwe ‘normaal’ biedt perspectieven voor deze duurzame mobiliteitsoplossing.
Hoewel het thema ‘mobiliteit’ vanwege de coronapandemie even van de agenda verdwenen was, lijkt het nu stilaan weer te leven. Werkgevers en werknemers voelen dat de manier waarop we werken voorgoed veranderd is, en dat er nood is aan een nieuwe vorm van mobiliteit. Een mobiliteitsoplossing die inspeelt op het nieuwe ‘normaal’ en die toekomstgericht is, zoals het mobiliteitsbudget.
Het mobiliteitsbudget is een groene oplossing voor werknemers die aanspraak maken op een bedrijfswagen. Met het budget van de bedrijfswagen kunnen werknemers op een alternatieve manier hun mobiliteit invullen (een milieuvriendelijkere wagen, duurzame vervoersmiddelen zoals een elektrische fiets…), waarbij het eventueel resterende saldo uitbetaald wordt op het einde van het jaar.
Het is een interessante oplossing, want via het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun ecologische voetafdruk verlagen en een mobiliteitsoplossing op maat kiezen. Voor de werkgever is het ook voordelig, want het mobiliteitsbudget is kostenneutraal en maakt deel uit van een verloningstechniek die tegemoetkomt aan de noden van het personeel. Mbrella heeft trouwens een hr-platform ontwikkeld waar werkgevers en werknemers hun mobiliteitsbudget gemakkelijk kunnen beheren.
Hoewel er soms nog wat vraagtekens bij het mobiliteitsbudget geplaatst worden, is en blijft het concept van het mobiliteitsbudget uiterst interessant. Zeker omdat het mee met zijn tijd evolueert. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers interest op hun hypothecaire lening of huur kunnen betalen met het mobiliteitsbudget? Wanneer werknemers 60 % van hun tijd thuis werken, dan kunnen ze het budget gebruiken voor de financiering van huisvestingskosten. Dat maakt het mobiliteitsbudget voor veel werknemers interessanter, en doet ons hopen dat het systeem nog een doorbraak zal kennen in de toekomst.
Het mobiliteitsbudget is niet de enige mobiliteitsoplossing. Via een cafetariaplan kan je je medewerkers ook een mobiliteitsoplossing op maat aanbieden. Je medewerkers kunnen hun loonpakket deels zelf samenstellen op basis van hun persoonlijke situatie, en kiezen uit verschillende mobiliteitsoplossingen die je organisatie wil aanbieden (bedrijfswagen, bedrijfsfiets, parkeerabonnementen…). Bovendien is het ook financieel interessant voor je organisatie.
De mobiliteit van de werknemer is in volle evolutie. Schrijf je in voor deze opleiding zodat je je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.
Hoe zet je duurzame mobiliteitsoplossingen in om je organisatie te onderscheiden?
De fietslease en het mobiliteitsbudget winnen de laatste jaren stelselmatig aan populariteit. Steeds meer werknemers, zowel huidige medewerkers als potentiële kandidaten, verwachten dat hun werkgever duurzame keuzes maakt.
Lees meerNa een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.
Lees meerLoontransparantie: van richtlijn naar beleid
Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?
Lees meer