Vorige

Het nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?

11 maart 2021 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht, want het nieuwe ‘normaal’ biedt perspectieven voor deze duurzame mobiliteitsoplossing.

Leestijd: Later lezen?

Nood aan nieuwe vorm van mobiliteit

Hoewel het thema ‘mobiliteit’ vanwege de coronapandemie even van de agenda verdwenen was, lijkt het nu stilaan weer te leven. Werkgevers en werknemers voelen dat de manier waarop we werken voorgoed veranderd is, en dat er nood is aan een nieuwe vorm van mobiliteit. Een mobiliteitsoplossing die inspeelt op het nieuwe ‘normaal’ en die toekomstgericht is, zoals het mobiliteitsbudget.

Het mobiliteitsbudget is een groene oplossing voor werknemers die aanspraak maken op een bedrijfswagen. Met het budget van de bedrijfswagen kunnen werknemers op een alternatieve manier hun mobiliteit invullen (een milieuvriendelijkere wagen, duurzame vervoersmiddelen zoals een elektrische fiets…), waarbij het eventueel resterende saldo uitbetaald wordt op het einde van het jaar.

Het is een interessante oplossing, want via het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun ecologische voetafdruk verlagen en een mobiliteitsoplossing op maat kiezen. Voor de werkgever is het ook voordelig, want het mobiliteitsbudget is kostenneutraal en maakt deel uit van een verloningstechniek die tegemoetkomt aan de noden van het personeel. Mbrella heeft trouwens een hr-platform ontwikkeld waar werkgevers en werknemers hun mobiliteitsbudget gemakkelijk kunnen beheren.

Mobiliteitsbudget evolueert mee

Hoewel er soms nog wat vraagtekens bij het mobiliteitsbudget geplaatst worden, is en blijft het concept van het mobiliteitsbudget uiterst interessant. Zeker omdat het mee met zijn tijd evolueert. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers interest op hun hypothecaire lening of huur kunnen betalen met het mobiliteitsbudget? Wanneer werknemers 60 % van hun tijd thuis werken, dan kunnen ze het budget gebruiken voor de financiering van huisvestingskosten. Dat maakt het mobiliteitsbudget voor veel werknemers interessanter, en doet ons hopen dat het systeem nog een doorbraak zal kennen in de toekomst.

Cafetariaplan biedt ook mobiliteitsoplossingen

Het mobiliteitsbudget is niet de enige mobiliteitsoplossing. Via een cafetariaplan kan je je medewerkers ook een mobiliteitsoplossing op maat aanbieden. Je medewerkers kunnen hun loonpakket deels zelf samenstellen op basis van hun persoonlijke situatie, en kiezen uit verschillende mobiliteitsoplossingen die je organisatie wil aanbieden (bedrijfswagen, bedrijfsfiets, parkeerabonnementen…). Bovendien is het ook financieel interessant voor je organisatie.

Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk

De mobiliteit van de werknemer is in volle evolutie. Schrijf je in voor deze opleiding zodat je je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.

Ontdek de opleiding

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer