Vorige

Hoe groen zijn ondernemingen?

20 februari 2023 Werkgevers
Karolien Van Herpe

De klimaatverandering belooft één van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw te worden. Als we de nationale en internationale klimaatdoelstellingen willen halen, zullen ook bedrijven moeten vergroenen. Hoe duurzaam is het beleid van ondernemingen vandaag al? De ‘Groene Scan’ van Acerta en IDEWE is een jaarlijkse barometer die de duurzaamheid van het beleid van bedrijven in kaart brengt.

Leestijd: Later lezen?

Hoe duurzaam zijn bedrijven?

Uit de ‘Groene Scan’ blijkt dat de meeste bedrijven op zoek zijn naar initiatieven om hun klimaatimpact te beperken.

Duurzaam beleid

Een kwart van de kleine en middelgrote kmo’s houdt bij élke bedrijfsbeslissing rekening met de klimaatimpact ervan. Bovendien is voor 13% van de kmo’s het klimaat een bepalende factor bij de keuze van partners en leveranciers.

Duurzame mobiliteit

De fiets is met voorsprong de populairste duurzame maatregel van kmo’s. De fietsvergoeding zorgt bij 51% van de bedrijven voor een financieel duwtje in de rug van de fietsende medewerkers. Een op de vier (26%) biedt een bedrijfsfiets aan.

De elektrische bedrijfswagen en laadpalen op kantoor worden respectievelijk door 25% en 22% van de kmo’s aangeboden.

Duurzame betrokkenheid

Bij 64% van de kmo’s worden de medewerkers betrokken bij sporadische acties zoals de lichten doven, de verwarming lager zetten, enz. Bijna één op de vijf kmo’s (18%) stelt dat de medewerkers mee aan de bron staan van het beleid en de gestelde doelen. 17% voert permanente sensibiliseringscampagnes rond het klimaatbeleid.

Hoe kunnen bedrijven duurzamer worden?

Vergroening op vlak van mobiliteit wordt het meest toegepast door de bevraagde kmo’s. Initiatieven rond werk-privébalans kunnen ook bijdragen tot een duurzamer beleid. Wanneer je thuiswerk mogelijk maakt, zorgt dat voor minder woon-werkverplaatsingen, een beter mentaal welbevinden van medewerkers en minder CO2-uitstoot.  

Verder zijn er ook andere duurzame maatregelen die hun opmars maken. Denk maar aan een groepsaankoop voor groene energie, een innovatiepremie, een groene lening … In onze whitepaper ‘Klimaat op maat van hr’ bespreken we allerlei vernieuwende ideeën voor een klimaatvriendelijk hr-beleid dat zowel het klimaat, je organisatie alsook je medewerkers helpt.

De klimaatzaak is ook een hr-zaak

De klimaatcrisis belangt iedereen aan. Zo veel is nu wel duidelijk. Je bedrijf kan z’n steentje bijdragen. En dat met heel wat ideeën die niet eens een nieuwe regelgeving vereisen.

Lees meer

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wordt jouw bedrijf een innovatieve arbeidsorganisatie?

22 maart 2024
Miet Vanhegen

Is jouw organisatie op zoek naar nieuwe manieren om werk te organiseren? Streef je daarbij naar een win-winsituatie op vlak van kwaliteit van de organisatie en kwaliteit van de arbeid? Dan heb je misschien wel recht op subsidiëring.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Pensioenhervorming: federale regering bereikt akkoord

12 februari 2024
Miet Vanhegen

De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging. De federale regering is op 10 juli 2023 tot een akkoord gekomen over de pensioenhervorming: een nieuw pakket aan maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren.

Lees meer