Vorige

Wat is de TCO van een (elektrische) bedrijfswagen?

10 maart 2022 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Kosten van een bedrijfswagen voor de werkgever

Nieuwe bedrijfswagens moeten vanaf 2026 koolstofemissievrij zijn. Zorgt dit voor hoge kosten voor de werkgever? Je kan het pas weten als je het berekent. Hoewel de gemiddelde aankoopprijs van elektrische bedrijfswagens de helft duurder is dan een wagen met verbrandingsmotor – dat blijkt uit een analyse van Acerta –, schuift de reële kost op in het voordeel van de elektrische wagen. Laat je dus niet leiden door de cataloguswaarde van een bedrijfswagen, maar bekijk het werkelijke kostenplaatje met de ‘Total Cost of Ownership’.

Leestijd: Later lezen?

Cataloguswaarde geen leidraad

Bedrijven laten zich vaak afschrikken door de cataloguswaarde van bedrijfswagens. Uit een analyse van Acerta blijkt dat de gemiddelde cataloguswaarde voor elektrische bedrijfswagens 51500 euro is, terwijl die van een wagen op fossiele brandstof zich rond de 34500 euro situeert. Nochtans is de cataloguswaarde niet de enige factor om in rekening te nemen. Je kijkt best naar de Total Cost of Ownership, om het volledige kostenplaatje van de bedrijfswagen in kaart te brengen.

TCO geeft vergelijkingsbasis

De TCO houdt rekening met de aankoopprijs, de taksen, de verzekeringskosten, het verbruik, brandstof- en/of laadkosten en de fiscale aftrekbaarheid. Hiermee krijg je dus een duidelijk inzicht in de jaarlijkse kostprijs van een bedrijfswagen en kan je op een objectieve basis verschillende bedrijfswagenmodellen met elkaar vergelijken. Bovendien schuift de TCO voor elektrische bedrijfswagens op richting de TCO voor wagens met een verbrandingsmotor. En dat is een positief signaal voor de vergroening van de mobiliteit.

TCO bedrijfswagen berekenen

Wil je je bedrijfswagenpark aanvullen? Bereken de TCO en je bespaart op de lange termijn heel wat budget door de juiste bedrijfswagen(s) te kiezen. We geven je hieronder een voorbeeld van een TCO-berekening waarbij we een elektrische bedrijfswagen met een bedrijfswagen op fossiele brandstof vergelijken.

Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Figuur: Voorbeeld van Total Cost of Ownership

Tip: In je car policy vermeld je best wagenbudgetten op basis van TCO, en niet op basis van leasetarieven. Zo ben je klaar voor de overstap naar elektrische wagens en ben je helemaal futureproof.

Groene wagenpark, kwestie van tijd

De vergroening van het wagenpark is al van start gegaan, maar bedrijven krijgen nog even de tijd om de overstap te maken. De wet rond de fiscale vergroening van de mobiliteit is gepubliceerd en legt op dat alle nieuwe bedrijfswagens vanaf 2026 koolstofemissievrij moeten zijn.

De weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid

Groene mobiliteit is de toekomst, maar de weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid gaat nog verder. Ontdek meer over de rol van hr in het klimaatverhaal.

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer