Vorige

Koopkrachtpremie: uitstel voor uitreiking consumptiecheques

28 december 2023 Werkgevers
Leen Smeets

Kent jouw bedrijf de koopkrachtpremie toe? Wat houdt dit in en wat is het verdere verloop? 

Leestijd: Later lezen?

Extra tijd om de koopkrachtpremie uit te reiken

Bedrijven die goede resultaten behaalden tijdens de crisis mogen hun werknemers een eenmalige koopkrachtpremie uitkeren in de vorm van consumptiecheques. Intussen hebben de meeste sectoren een regeling getroffen. De deadline om de consumptiecheques uit te reiken is uitgesteld.Bedrijven krijgen tijd tot en met 31 maart 2024.

Uitstel voor de effectieve uitreiking

Als werkgever wacht je best de sectorale onderhandelingen af omdat de invulling van het begrip goede resultaten en het vastleggen van het bedrag van de koopkrachtpremie door de sector kan gebeuren. Heeft je sector nog niets beslist, dan weet je dus ook niet aan welke sectorale afspraken je je als werkgever moet houden. Dat vereenvoudigt de zaken niet voor werkgevers wiens sector inderdaad nog geen beslissing heeft genomen.

Bovendien hang je ook vaak af van de agenda van de boekhouder en andere praktische beslommeringen vooraleer je weet welke werknemer welk bedrag aan koopkrachtpremie moet krijgen. Ook de uitgiftemaatschappijen hebben tijd nodig om de cheques aan de werknemers te bezorgen.

De regering heeft het mogelijk gemaakt dat de effectieve uitreiking van de cheques tot en met 31 maart 2024 mag gebeuren. 

Houd er ook rekening mee dat de sectorale cao’s die nu al werden afgesloten vaak een vroegere uitreikingsdatum vermelden. In dat geval baseer je je dus best op de tekst van die cao.

De bijzondere werkgeverbijdrage aan de sociale zekerheid

De bijzondere bijdrage van 16,5% die verschuldigd is op de koopkrachtpremie wordt steeds uiterlijk op het vierde kwartaal van 2023 geboekt.

Deel dit artikel

Leen Smeets_acerta

Geschreven door Leen Smeets

Leen Smeets is juridisch adviseur bij het Kenniscentrum van Acerta. Zij is onder meer gespecialiseerd in arbeidsduur, flexibiliteit en arbeidsreglementering.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer