Vorige

Krijgen jouw medewerkers een consumptiecheque?

26 juni 2020 Werkgevers
Nele Mertens

Bleef jouw organisatie op volle toeren draaien tijdens de lockdown? Dan wil jij je medewerkers vast ook belonen voor al hun harde werk, zonder dat die beloning te veel kosten met zich meebrengt. Goed nieuws, want de regering kondigde de consumptiecheque aan: een parafiscaal voordelige manier om je medewerkers te belonen. Bovendien help je met de consumptiecheque de zwaarst getroffen sectoren.  

Leestijd: Later lezen?

Consumptiecheques toekennen aan je medewerkers

De mogelijkheid om consumptiecheques toe te kennen staat open voor alle werkgevers. Wil jij ook een consumptiecheque toekennen? Dan is het nog even wachten op het wettelijk kader. We kunnen echter wel al een tipje van de sluier lichten en verduidelijken wat de spelregels zullen zijn.

  • De cheque kan niet gegeven worden ter omzetting van bestaande loon of verworven voordelen. Het gaat dus om een extraatje dat je toekent.
  • Je hoeft geen rekening te houden met de loonnorm bij het toekennen van de consumptiecheque.
  • De toekenning ervan moet geregeld worden in een cao op sectoraal vlak, op ondernemingsvlak of bij gebreke aan een syndicale delegatie, via een individueel akkoord.
  • Het maximale bedrag is 300 euro.
  • De consumptiecheque kan enkel als papieren cheque worden gegeven.

Wanneer kan je de consumptiecheque toekennen?

  • De cheque moet toegekend worden voor 31 december 2020.
  • De geldigheid van de consumptiecheque is een jaar, lopend van 8 juni 2020 (de heropeningsdatum van de horeca) tot 7 juni 2021.
  • De cheque kan enkel besteed worden aan:
    • horeca
    • cultuur: enkel organisaties die door de bevoegde overheid erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn.
    • sport: enkel sportverenigingen die aangesloten zijn bij een regionale of sportfederatie.

De cheque kan dus niet gebruikt worden om bijvoorbeeld cinematickets of sportkledij te kopen. Wel om naar een toneelvoorstelling te gaan of een abonnement bij de zwemclub aan te kopen.

Wat zijn de voordelen voor de werkgever van de consumptiecheque?

  • De cheque zal vrijgesteld zijn van sociale zekerheidsbijdragen.
  • De cheque zal zowel vrijgesteld zijn van bedrijfsvoorheffing als aftrekbaar zijn voor de werkgever. Het is dus ook fiscaal voordelig.

Voor wie is de consumptiecheque?

  • De consumptiecheque is beschikbaar voor arbeiders, bedienden en bedrijfsleiders
  • Je kan de consumptiecheque aan iedereen toekennen, of aan een objectief afgebakende categorie binnen je personeel. Je kan de consumptiecheque dus niet op individuele basis toekennen. 

Waar kan je de cheque aankopen?

Je kan de cheque bestellen bij een erkende uitgiftemaatschappij, of je kan deze ook aankopen bij het restaurant om de hoek of het café, of bij je lokaal bestuur als zij een bon aanbieden die bij meerdere handelaars kan gebruikt worden.

Federaal zorgpersoneel krijgt consumptiecheque van 300 euro

 In het federale parlement werd een voorstel goedgekeurd waardoor de zorgverleners actief in de federaal gefinancierde zorgsectoren deze cheque zeker zullen krijgen en voor het maximaal bedrag van 300 euro. Eenzelfde voorstel voor de zorgverleners uit de Vlaamse sectoren, denk maar aan de woon- en zorgcentra en de kinderopvang, geraakte niet door de stemming in het Vlaamse parlement.

    

Schenk je medewerkers extra koopkracht met de consumptiecheque

Heb je interesse in deze voordelige manier om je medewerkers te bedanken voor hun inzet? Laat dan zeker je gegevens achter op acerta.be/consumptiecheque. Van zodra de wetgeving gepubliceerd is, nemen wij contact met je op en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Consumptiecheque

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer