Vorige

Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?

17 augustus 2021 Werkgevers
Hilde Vanbergen

Veel werkgevers kiezen ervoor om hun medewerkers, als onderdeel van het loonpakket, een bedrijfswagen ter beschikking stellen. Een interessante optie aangezien die bedrijfswagen wat de RSZ betreft, niet als loon beschouwd wordt. Dat betekent dat je geen sociale zekerheidsbijdragen op de waarde van het voordeel in natura voor je medewerker verschuldigd bent.

Leestijd: Later lezen?

Bijzondere bijdrage

Mag je medewerker naast professionele verplaatsingen ook privé-kilometers afleggen met de wagen, dan spreken we van de bedrijfswagen die een bijzonder regime geniet ten aanzien van de fiscus en de RSZ.

Je betaalt als werkgever wel een bijzondere bijdrage die onder andere afhankelijk is van de uitstoot van de wagen. Voor de fiscus gaat het om een belastbaar voordeel van alle aard, waardoor je medewerker dus belast wordt op zijn bedrijfswagen. Voor jou gaat het om een aftrekbare kost.

Groter fiscaal voordeel voor groene bedrijfswagen

In de policy die je opstelt, bepaal jij de regels over welk soort wagen je medewerker kan kiezen of ter beschikking gesteld krijgt en hoeveel bijvoorbeeld de eigen bijdrage van de werknemer hierin is.

Om de vergroening van onze mobiliteit een duwtje in de rug te geven, heeft de overheid aangekondigd dat ze de hierboven vermelde regels de komende jaren zodanig aanpassen dat de meest groene wagens voordeliger worden als bedrijfswagen. Zo zal vanaf 2026 enkel een groene wagen nog aftrekbaar zijn voor jou als werkgever. Daarnaast zal een fiscaal voordeel worden toegekend aan particulieren en bedrijven die laadpalen installeren. Bovendien zal voor niet-koolstofemissievrije personenwagens de werkgeversbijdrage op basis van de uitstoot van de wagen geleidelijk aan gevoelig verhoogd worden.

Groene bedrijfswagen: niet verplicht, wel aangemoedigd

Een groene wagen kiezen is dus niet verplicht door de wetgever, maar als werkgever word je sterk aangemoedigd om die optie te kiezen bij het opstellen van je bedrijfswagenbeleid. Jij kan die verplichting dus wel laten gelden ten aanzien van je medewerkers.

Van vragen over loon, vakantie, policies en corona-maatregelen, tot algemene wetgeving en sectorale regelgeving, onze experten houden alle wijzigingen nauwlettend in de gaten voor jou. Ze vertalen alles naar heldere taal en beantwoorden voor jou de meest actuele HR-vragen. Al die informatie vind je terug in Trefzeker, een online platform dat 24/7 voor jou beschikbaar is.

Naast de meest uitgebreide informatie over arbeidswetgeving, vind je in Trefzeker heel wat voorbeelddocumenten en simulatietools. De verschillende modules laten je bovendien toe om de tool volledig naar jouw hand te zetten en die topics uit te kiezen die voor jou en jouw medewerkers belangrijk zijn.

Benieuwd wat Trefzeker voor jouw bedrijf kan betekenen?

Deel dit artikel

Geschreven door Hilde Vanbergen

Manager Publications

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer