Vorige

Salariswagen blijft belangrijk voor werknemers

15 februari 2022 Werkgevers
Charlotte Thijs

De jaarlijkse mobiliteitsbarometer van Acerta, ondertussen al de zesde editie, geeft inzichten in de woon-werkverplaatsingen van meer dan 300.000 Belgische werknemers. Ook dit jaar zijn de resultaten opvallend, met een duidelijke winnaar van het woon-werkverkeer.

Leestijd: Later lezen?

Corona drukt zijn stempel

In 2019 koos ruim 8,3% van de werknemers nog voor het openbaar vervoer, maar dat percentage liep in coronajaar 2020 terug tot 8,1%, en bleef ook in 2021 verder dalen. Het percentage werknemers dat – thuiswerkdagen niet meegerekend – élke dag enkel met het openbaar vervoer naar het werk komt, daalde van 6 % in 2020 naar 5,7 % in 2021.

Terwijl het openbaar vervoer aan populariteit verliest, blijft Koning Auto het favoriete vervoersmiddel voor woon-werkverkeer. De Belg neemt steeds meer de wagen naar het werk: in bijna acht op de tien gevallen werd de wagen gekozen voor (een deel van) het traject. Het coronavirus speelt daar waarschijnlijk een rol in.

De mobiliteitsbarometer van Acerta toont ook een stijging in het aantal bedienden dat een bedrijfswagens heeft. Zo’n 22 % van de bedienden reed in 2021 met een bedrijfswagen, dat is een kwart meer dan vijf jaar geleden en een absoluut record.

Wagen als belangrijke troef in het loonpakket

De stijging in het aantal bedienden met een bedrijfswagen toont aan dat het nog steeds een belangrijke onderdeel is van het loonpakket. Sterker, in de huidige krappe arbeidsmarkt is de bedrijfs- of salariswagen een sterke - en soms ook noodzakelijke - troef om personeel aan te trekken. Heeft jouw organisatie (ook) moeite om talenten aan te trekken? Acerta biedt je ‘EHBA’ ofwel Eerste Hulp bij Aanwervingen aan.

Aantal fietsvergoedingen blijft constant

1 op 3 werknemers doet (minstens een deel van) zijn woonwerkverplaatsing met de fiets. Terwijl we in het eerste coronajaar meer en meer fietsers zagen, bleef dit percentage in 2021 opvallend constant. Ook het aantal fietsvergoedingen, een mooi financieel extraatje voor je medewerkers, blijft stabiel. Toch biedt de fiets tallozen voordelen, en kan je als bedrijf ook een fietsleasing aanbieden – bijvoorbeeld via KBC Fietsleasing, aangepast aan de noden van jouw medewerkers.

Hybride werken is de toekomst

Hoewel er meer salariswagens dan ooit op onze wegen rijden, voorspellen we dat dit een blijver is. De bedrijfswagens zullen wel duurzamer worden, wat positief is voor ons klimaat. En ook het hybride werken zal onze woon-werkverplaatsingen beïnvloeden, want door thuis te werken, leggen we heel wat minder woon-werkkilometers af. Zelfs als je werknemers geen (plaats voor een) bureau thuis hebben, bestaan er innovatieve oplossingen, zoals de workhubs van Annie Where. En wanneer je werknemers niet elke dag naar kantoor moeten gaan, dan kiezen ze misschien wel eens voor een ander, duurzamer, vervoersmiddel. 

De weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid

Groene mobiliteit is de toekomst, maar de weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid gaat nog verder. Ontdek meer over de rol van hr in het klimaatverhaal tijdens het Acerta Panel Webinar op 24 maart. 

Schrijf je hier in

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe zet je duurzame mobiliteitsoplossingen in om je organisatie te onderscheiden?

17 september 2024
Karolien Van Herpe

De fietslease en het mobiliteitsbudget winnen de laatste jaren stelselmatig aan populariteit. Steeds meer werknemers, zowel huidige medewerkers als potentiële kandidaten, verwachten dat hun werkgever duurzame keuzes maakt.

Lees meer
Werkgevers

De federale onderhandelingen maken doorstart: welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen?

03 september 2024
Ellen Van Grunderbeek

Na een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.

Lees meer
Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer