Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven
Hoe zal de mobiliteit er in de toekomst uitzien? Volgens 35 % van de werkgevers is duurzame mobiliteit één van de belangrijkste hr-thema’s voor de komende drie jaar. Dat blijkt uit onze tweejaarlijkse werkgeversbevraging. Daarmee strandt het thema ‘duurzame mobiliteit’ op een tweede plaats in het hr-prioriteitenlijstje. Iets meer dan de helft (54 %) van deze werkgevers buigt zich al over het mobiliteitsvraagstuk en geeft aan er mee bezig te zijn. Twee trends zullen helpen om die duurzame mobiliteit vorm te geven de komende jaren: de fiscale maatregelen van de overheid en het hybride werken.
Trend 1: Vergroening wagenpark door fiscale maatregelen
De regering voorziet fiscale maatregelen om bedrijfswagens tegen 2026 te vergroenen: alleen bedrijfswagens die geen broeikasgassen uitstoten, zullen nog volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Dat heeft natuurlijk zijn effect op de bedrijfswagenparken van de Belgische ondernemingen. Hoe groter het wagenpark, hoe groter de impact van de nieuwe fiscaliteit is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral grote bedrijven nu al stappen nemen naar een groener wagenpark.
Maar ook de ‘Lage Emissie Zones (LEZ)’ en de ban op diesel- en benzinewagens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 2035 spelen een rol in de vergroening van de mobiliteit van bedrijven. Wanneer werkgevers aan het rekenen gaan, dan wordt de elektrische bedrijfswagen snel een aantrekkelijke optie.
Trend 2: Minder pendelkilometers door hybride werken
Het hybride werken (plaats- en tijdsonafhankelijk werken) heeft ook zijn effect op de mobiliteit van medewerkers. Wanneer de medewerkers regelmatig van thuis uit werken, dan worden er ook minder pendelkilometers gereden. Wie minder rijdt, kiest misschien ook voor een andere vervoersoplossing. Dan valt de keuze eventueel op een andere type bedrijfswagen, of spenderen de medewerkers hun budget liever aan een elektrische fiets of het openbaar vervoer. Een divers palet aan vervoersopties zal door de medewerkers ongetwijfeld geapprecieerd worden.
Werkgevers zijn vandaag al bezig met mobiliteit
Maar hoe is de situatie vandaag? Volgens onze bevraging stimuleert 47 % van de werkgevers duurzame mobiliteit al via de verloning, waarbij 43% onder hen aangeeft dit te doen via elektrische bedrijfswagens. De elektrische fiets (47%) en abonnementen openbaar vervoer (46%) zijn nog niet iets populairder.
Mobiliteit op maat van jouw werknemer
Het mobiliteitsbudget, de bedrijfsfiets, de elektrische bedrijfswagen... Mobiliteit wordt steeds vaker een troef die je als werkgever kan uitspelen, zeker in tijden van arbeidskrapte. Bied jij je werknemers al een mobiliteitsplan op maat? En weet je ook wat hun specifieke behoeften zijn?
Op weg naar duurzame mobiliteit
Geschreven door Charlotte Thijs
Senior Consultant Acerta